Reportaje

29.07.05 PROIECTUL UNIUNII EUROPENE „JUDICIARUL CIVIL ŞI COMERCIAL ÎN MOLDOVA” A FOST FINALIZAT

29.07.05 PROIECTUL UNIUNII EUROPENE „JUDICIARUL CIVIL ŞI COMERCIAL ÎN MOLDOVA” A FOST FINALIZAT

Chişinău, 29 iulie. (INFOTAG). În perioada ianuarie 2003 – iulie 2005 în republică a fost implementat proiectul «Judiciarul Civil şi Comercial în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Societatea germană pentru asistenţă tehnică (GTZ).

Conducătorul proiectului, Bernhard Schloer, a amintit vineri, într-o conferinţă de totalizare la Agenţia INFOTAG, că obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătăţirea aplicării echitabile, eficiente şi transparente a legislaţiei comerciale şi civile în Republica Moldova, în contextul reformei judiciare, implementate în ţară.

Potrivit lui Schloer, proiectul poate fi divizat convenţional în două componente: intelectuală şi tehnică. Prima a urmărit consolidarea drepturilor civile şi comerciale în Moldova. La faza iniţială, prin eforturile proiectului, care a avut un buget de 2,2 mln. euro, a fost scoasă de sub tipar prima ediţie a Ghidul judecătorului în materie civilă şi judiciară, cu comentariile specialiştilor pe marginea noului Cod Civil al Republicii Moldova.

La faza finală a proiectului a apărut a doua ediţie a ghidului, foarte solicitată de judecători şi jurişti. Administraţia proiectului a oferit 1.000 de exemplare de ghid bibliotecilor şi judecătoriilor teritoriale.

Coordonatorul proiectului, Carsten Mahnke, a apreciat realizarea Proiectului Judiciarul Civil şi Comercial în Moldova drept una de succes. El a spus că proiectul a fost solicitat de sistemul judiciar, motiv pentru care realizatorii lui au fost sprijiniţi şi ajutaţi la toate nivelurile.

Coordonatorii proiectului au desfăşurat multiple seminare pentru circa 300 de angajaţi ai sistemului judiciar, sau peste 50% din judecătorii Moldovei.

Carsten Mahnke s-a declarat mulţumit de colaborarea cu juriştii moldoveni, dar a regretat că cererea din partea comunităţii judecătorilor a depăşit cu mult oferta. Peste 300 mii de euro din bugetul proiectului au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea de echipamente pentru instanţele de judecară.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.