Reportaje

03.08.05 COMERCIANŢII CER GUVERNULUI SĂ ANULEZE DECIZIA PRIVIND INTERZICEREA COMERCIALIZĂRII MĂRFURILOR SECOND HAND ÎN MOLDOVA

03.08.05 COMERCIANŢII CER GUVERNULUI SĂ ANULEZE DECIZIA PRIVIND INTERZICEREA  COMERCIALIZĂRII MĂRFURILOR SECOND HAND ÎN MOLDOVA

Chişinău, 3 august. (INFOTAG). Asociaţia Micului Business (AMB) din Moldova şi mai mulţi comercianţi au susţinut miercuri o conferinţă de presă, în cadrul căreia au solicitat Guvernului să anuleze intrarea în vigoare a Hotărîrii despre mărfurile folosite, care, începînd cu 1 septembrie, curent nu vor mai putea fi importate în Moldova.

După cum transmite INFOTAG, Eugen Roşcovan, preşedintele AMB a spus că interzicerea comercializării mărfurilor folosite va stimula economia tenebră, dar şi contrabanda cu aceste mărfuri.

„Prin această Hotărîrire Guvernul va lăsa fără loc de muncă mii de oameni. Cu atît mai mult vor avea de suferit oamenii care nu au suficienţi bani pentru a cumpăra haine şi încălţăminte nouă, care tradiţional sînt foarte scumpe” – susţine Roşcovan.

El crede că Guvernul încearcă să monopolizeze comerţul.

„În loc să fie create noi locuri de muncă, Executivul „creează”, în mod artificial, şomeri. Totodată, bugetul este lipsit de venituri serioase. Doar în anul 2004 taxele la importul de mărfuri second hand au fost de peste 9 mln. lei. Este clar că cineva urmăreşte interese personale” – mai afirmă preşedintele AMB.

Vlad Gorogos, preşedintele Centrului Naţional de Tineret, impresarul formaţiei „Milenium”, businessman, a relevat că mărfurile folosite anterior nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

„Noi importăm mărfuri din Franţa. Fără a deţine certificate sanitare, care dovedesc cu ce substanţe au fost tratate acestea mărfuri, noi pur şi simplu nu putem trece vama” – afirmă Gorgos.

El a declarat că, datorită banilor obţinuţi din acest business, el a reuşit să fondeze în 1998 Centrul Naţional de Tineret, dar şi să susţină formaţia „Milenium”.

Majoritatea comercianţilor declară că, în cazul în care Guvernul nu va anula decizia în cauză, ei vor începe acţiuni de protest. De asemenea, ei propun Executivului să lărgească gama de servicii şi activităţi în baza patentei de întreprinzător, care va permite deschiderea a noi locuri de muncă fără investiţii din partea statului şi folosirea resurselor interne, creîndu-se astfel o concurenţă sănătoasă şi un mediu de afaceri stimulatoriu.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.