Reportaje

08.08.2005.CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”:CENTRUL „LA STRADA” A LANSAT UN STUDIU CE ARE DREPT SCOP PREVENIREA TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE

08.08.2005.CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA „INFOTAG”:CENTRUL „LA STRADA”  A LANSAT UN STUDIU  CE ARE DREPT SCOP PREVENIREA TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE

Chişinău, 8 august. (INFOTAG). Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” a lansat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, studiul-cercetare „Traficul de persoane în Moldova: comentarii, tendinţe, recomandări”.

După cum transmite INFOTAG, Ana Revenco, preşedintele centrului „La Strada” a comunicat stidiul se bazează pe cercetări statistice, efectuate pe parcursul anilor 2001-2004 în cadrul Programului Internaţional „La Strada” de prevenire a traficului de femei în Europa Centrală şi de Est.

„Cercetările poartă un caracter permanent şu au drept scop determinarea specificului traficului de persoane în Moldova, a factorilor ce influenţează evoluţia fenomenului, precum şi monitorizarea tendinţelor de modificare a lui.” – susţine Ana Revenco.

Ea a menţionat că această broşură, va putea sta la baza elaborării unor noi strategii de combatere acestui fenomen, deoarece conţine mai multe recomandări, dar şi tendinţe a traficului de persoane în Moldova.

Tatiana Fomina, unul din autorii publicaţiei, a relatat că studiul a fost realizat în baza intervievării 150 de persoane, jertfe a traficului, chestionarea prin telefon a persoanelor care au sunat la linia fierbinte a centrului (în total, din 2001 şi pînă în prezent, au apelat peste 15 mii de cetăţeni) şi o anchetă sociologică realizată cu ajutorul specialiştilor a 105 organizaţii de profil.

„Studiul, prezintă cititorului, un portret al victimei traficului, raportat la media statistică, prin prisma evoluţiei fenomenului în Moldova: vârsta victimelor, starea familială şi relaţiile din familie, nivelul de educaţie şi mediul de habitat etc” – susţine co-autorul.

Tatiana Fomina a menţionat că s-a constat că majoritatea victimelor sînt femei cu vîrsta de pînă la 25 de ani şi că în ultima vreme se atestă o creştere numărului copiilor afectaţi de trafic; că dintre tipurile de exploatare predomină cea sexuală, dar şi cerşitul; majoritatea victimelor nu sînt căsătorite, dar în acelaşi timp peste 60% dintre ele locuiau împreună cu părinţii; că majoritatea victimelor, s-au născut şi au crescut în mediul rural; ţările de destinaţi sînt cele Baltice şi Turcia, dar deja se simte o tendinţă spre Statele arabe şi Rusia.

Eugen Rusu. Şeful secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii generale a Moldovei a declarat că un asemenea studiu era extrem de necesar, atît organelor de poliţie, ci şi populaţiei republicii.

„Traficul de fiinţe umane este un fenomen, care din păcate încă persistă în Moldova. La momentul de faţă există 700 de dosare penale, intentate împotriva traficanţilor. Astfel, în anul 2004 au fost condamnate la privaţiune de libertate 37 de persoane, 2004 – 97, iar în primele 6 luni ale anului curent aproape 50” - a spus Eugen Rusu.

El a specificat că legislaţia Moldovei în domeniu prevede, în asemenea cazuri privaţiunea de libertate de 1 pînă la 25 ani de închisoare, dar şi diferite amenzi. Studiul-cercetare „Traficul de persoane în Moldova: comentarii, tendinţe, recomandări” a fost publicat în română, rusă şi engleză şi are un tiraj de 500 de exemplare, în fiecare limbă. El va fi distribuit gratis, atît organizaţiilor obşteşti şi de stat, care se luptă cu traficul de fiinţe umane, dar şi structurilor internaţionale.

Studiul finalizează cu un set de concluzii şi recomandări, printre care: desfăşurarea campaniilor de informare în rîndul elevilor, şomerilor, tineretului; elaborarea unui program naţional privind asigurarea accesului la instruire profesională; dezvoltarea unui sistem de asistenţă a cetăţenilor Moldovei în angajarea la muncă peste Hotare; studierea cazurilor de trafic de fiinţe umane, cerşit şi exploatarea la muncă şi elaborarea unui sistem de identificare a jertfelor, etc.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.