Reportaje

23.08.05 ASOCIAŢIA MICULUI BUSINESS CERE RIDICAREA INTERDICŢIEI DE COMERŢ CU HAINE SECOND-HAND

23.08.05 ASOCIAŢIA MICULUI BUSINESS CERE RIDICAREA INTERDICŢIEI DE COMERŢ CU HAINE SECOND-HAND

Chişinău, 23 august. (INFOTAG). Asociaţia Micului Business, importatorii şi vînzătorii de mărfuri de mîna a doua consideră insuficientă instituirea moratoriului asupra hotărîrii de Guvern prin care a fost interzis importul şi comerţul cu second-hand, şi cer anularea deciziei.

Preşedintele Asociaţiei, Eugen Roşcovan a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că hotărîrea Cabinetului de Miniştri contravine legislaţiei, inclusiv Constituţiei care „stipulează clar că statul trebuie să asigure libertatea comerţului şi a activităţii de antreprenoriat, protecţia concurenţei loiale, creşterea numărului de locuri de muncă. Guvernul însă, prin decizia sa stimulează economia subterană şi corupţia”, a opinat Roşcovan.

El a spus că statul nu face decît declaraţii în sprijinul micului business, iar în fapte caută să-l stranguleze şi să instituie monopolul. Roşcovan a informat că în anul trecut în republică au fost comercializate mărfuri second-hand în valoare de 24 mln. lei, iar bugetul a încasat impozite directe în valoare de 8 mln. lei.

Preşedintele Asociaţiei a estimat că în cazul în care hotărîrea Executivului va fi implementată, circa 15 mii de persoane care în prezent fac comerţ cu mărfuri purtate vor rămîne fără lucru. În prezent ei plătesc pentru patentă cîte 50-400 de lei, iar cu banii cîştigaţi îşi întreţin familiile. Majoritatea locuitorilor ţării se îmbracă cu haine cumpărate de la second-hand, a spus el.

Joi, 25 august, mii de comercianţi din diferite regiuni ale republicii vor veni la un miting în centrul Chişinăului, pentru a protesta faţă de acţiunile Guvernului.

Roşcovan a ezitat să prognozeze evoluţiile care ar putea urma după un eventual refuz al Guvernului de a da curs cererilor protestatarilor. Totuşi el a spus că un grup de gemei au declarat că vor declara greva foamei în acest caz.

INFOTAG precizează: În iulie Guvernul a adoptat Hotărîrea nr.767 prin care a interzis din 1 septembrie 2005 importul de mărfuri second-hand în Moldova, iar din 1 martie 2006 – comercializarea acestora.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.