Reportaje

06.09.2005 ORGANIZATORII BUSINESS-FORULUI „CLIMATUL INVESTIŢIONAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA” SPERĂ CĂ RECOMANDĂRILE LOR VOR FI DE FOLOS GUVERNULUI

06.09.2005 ORGANIZATORII BUSINESS-FORULUI „CLIMATUL INVESTIŢIONAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA” SPERĂ CĂ RECOMANDĂRILE LOR VOR FI DE FOLOS GUVERNULUI

Chişinău, 6 septembrie. (INFOTAG). Comitetul organizatoric al business-forului „Climatul investiţional în Republica Moldova”, care va avea loc pe 30 septembrie la Chişinău, speră că recomandările pe care le vor face oamenii de afaceri ce vor participa la el vor fi de folos Guvernului şi vor fi introduse în politicile şi strategiile ulterioare ale acestuia.

Alexandru Sîrbu, preşedintele Consiliului economic de pe lîngă primul-ministru (Consiliul este organizator al forumului), directorul companiei „Sun Comunications”, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că forumul se va desfăşura în două etape. Astfel, în perioada 12-16 septembrie se vor organiza cinci mese rotunde care vor lua în dezbatere astfel de aspecte ca: mediul de afaceri şi investiţional în Moldova; dezvoltarea teritorială a business-ului; politica bugetar-fiscală; politica creditar-monetară; comerţul şi politica de export. În cadrul acestor mese rotunde vor fi elaborate recomandări, care vor fi incluse ulterior în rezoluţia finală. Partea a doua va fi şedinţa plenară a forumului de pe data de 30 septembrie, la care vor participa circa 1 400 de businessmani şi conducerea republicii.

Potrivit spuselor sale, necesitatea organizării acestui forum se explică prin faptul că „Moldova este în pragul unor mari schimbări, legate de extinderea Uniunii Europene”.

„În 2007, după aderarea României la UE, Moldova va deveni vecinul acestei organizaţii. Acest lucru se va expune asupra republicii, inclusiv sub aspect economic. Trebuie să fim pregătiţi de această situaţie, să contribuim la elaborarea unei strategii de stat în acest domeniu” – a spus el.

Iacob Tihman, directorul general al „Efes Vitanta Moldova Breveri”, a menţionat că fără atragerea investiţiilor dezvoltarea din continuare a republicii este imposibilă.

El a spus că Moldova are una dintre cele mai bune legislaţii din CSI în ceea ce ţine de protecţia investiţiilor, de aceea ar trebui să facă tot posibilul pentru a atrage investitorii.

„Cu atît mai mult că avem unele atu-uri ca: sîntem situaţi în centrul Europei, în republică este suficientă forţă de muncă etc.” – a menţionat Iacob Tihman.

Igor Crapivca, directorul general al „Orvento-Metal”, preşedintele Clubului oamenilor de afaceri „Timpul”, a menţionat că, atunci cînd se vorbeşte de atragerea investiţiilor, în primul rînd ar trebui să se ia în calcul aspectul bugetar fiscal.

În opinia sa, deşi în ultimii ani puterea a întreprins unele măsuri în vederea diminuării poverii fiscale, „aceştia au fost paşi răzleţi, problema nu a fost abordată în complex şi rezultatele nu au fost cele scontate”.

El consideră că legislaţia fiscală imperfectă este una din principalele piedici în calea atragerii investiţiilor.

Serghei Boreţ, directorul general al „Acorex Wine Holding”, consideră că astfel de business-forumuri ar trebui organizate anual, pentru ca la autorităţi să ajungă opiniile reprezentanţilor diferitor cercuri de afaceri. El a menţionat că în astfel de ţări ca Polonia şi Cehia forumuri de acest tip se organizează periodic.

În opinia sa, conducătorii de vîrf ai republicii ar trebui să vorbească nu doar despre întreprinderile de stat, ci şi despre cele private”.

„Primele persoane în stat se bucură de o autoritate enormă pe care ar trebui să folosească la promovarea business-ului în mase” – a menţionat Serghei Boreţ.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.