Reportaje

12.09.2005 REFUGIAŢII TRANSNISTRENI VOR DEPUNE LA CEDO O PLÎNGERE ÎMPOTRIVA GUVERNELOR MOLDOVEI ŞI RUSIEI

Chişinău, 12 septembrie. (INFOTAG). Mişcarea refugiaţilor transnistreni (MRT) intenţionează să depună în curînd o plîngere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

Anatolie Bîzgu, preşedintele MRT, a menţionat luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că autorităţile de la Chişinău de 13 ani nu îşi onorează obligaţiunile de asigurare a refugiaţilor transnistreni cu spaţiu locativ, tergiversînd astfel, în mod intenţionat, executarea unei hotărîri de Guvern, a unei hotărîri a Consiliului Municipal Chişinău şi a două hotărîri ale Curţii Supreme de Justiţie.

Refugiaţii învinovăţesc Rusia de situaţia lor, pentru că mulţi dintre ei au fost nevoiţi să-şi părăsească fostele locuri de trai în baza unui acord dintre Moldova şi Rusia care prevedea evacuarea colaboratorilor organelor de forţă din zona de securitate.

Anatolie Bîzgu a informat că, în prezent, refugiaţii locuiesc în hoteluri şi garsoniere în condiţii mizerabile, o familie de trei-patru membri pe cîţiva metri pătraţi. Chiar dacă în bugetul de stat pentru anul curent au fost prevăzute 5,5 mln. lei pentru asigurarea cu locuinţe a refugiaţilor transnistreni, pînă în prezent nu a fost alocat nici un ban. Proiectul bugetului pentru anul viitor prevede în acest scop o sumă şi mai mică, de 5 mln. lei.

Pentru a-i asigura pe refugiaţi cu apartamente, trebuie construite două blocuri de locuit, în acest scop fiind nevoie de 60 mln. lei. Dacă Guvernul alocă sume atît de mizere în fiecare an, noi mai avem de aşteptat 12 ani pînă problema ne va fi rezolvată, lucru cu care nu sîntem de acord categoric, a declarat preşedintele MRT.

Refugiaţii transnistreni au amintit că în ultimul timp de patru ori au încercat să organizeze acţiuni de protest împotriva Guvernului şi Primăriei, dar de fiecare dată protestele nu le-au fost autorizate. Următoarea acţiune de protest este preconizată pentru 16 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi va avea loc, spun ei, chiar dacă nu va fi autorizată.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.