Reportaje

15.09.2005 „GARANTINVEST” A OFERIT PRIMA GARANŢIE PENTRU CREDITUL ACORDAT UNUI ANTREPRENOR DIN MEDIUL RURAL

Chişinău, 15 septembrie. (INFOTAG). Societatea interbancară de garantare „Garantinvest” a început activitatea de garantare a creditelor acordate antreprenorilor de către instituţiile creditar-financiare din Moldova. Primul beneficiar al serviciilor „Garantinvest” a devenit un antreprenor din raionul Leova, care a obţinut garanţie pentru un credit în sumă de 100 mii lei, contractat de la Corporaţia de Finanţare Rurală.

Victor Chiriac, directorul general al „Garantinvest”, a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia INFOTAG, că societatea a fost înregistrată în februarie 2004 şi are un capital social de cca. 4,5 mln. lei. „Ideea garantării creditelor nu este una nouă şi se aplică pe larg în alte ţări. Noi dorim să facilităm accesul antreprenorilor la credite, care de multe ori nu fac faţă cerinţelor impuse de bănci în ceea ce ţine de gaj şi, prin urmare, nu pot beneficia de credite”, a spus el.

Viorel Gherciu, directorul asociaţiei obşteşti „ProRuralInvest” (unul din fondatorii „Garantinvest”), a menţionat că în prezent băncile refuză să acorde credite la circa 60% din solicitanţii pe motivul că aceştia nu dispun de gaj care să acopere 130% din valoarea creditului, după cum cer instituţiile creditare.

În primul an de activitate „Garantinvest” îşi propune să garanteze creditele care nu vor depăşi echivalentul a $10 mii. Societatea va acoperi pînă la 50% din valoarea creditului, încasînd 4% la garantarea creditelor acordate pe termen de pînă la un an şi 5% - pentru cele pe termen de 1-5 ani.

Victor Chiriac susţine că spectrul afacerilor pentru care „Garantinvest” oferă garanţii este destul de larg şi nu include doar activităţile de producere şi comercializare a produselor alcoolice, jocurile de noroc.

Reprezentanţii „GarantInvest” susţin că societatea îşi va spori mijloacele disponibile prin atragerea altor investitori, pentru că acestea la moment nu sînt suficiente pentru a acoperi necesităţile tuturor solicitanţilor de garanţie. „Pe viitor vom depune eforturi în vederea completării fondurilor de care dispunem pentru a putea susţine cît mai mulţi antreprenori. Sperăm că acest serviciu nou pentru Moldova, care este garantarea instituţionalizată a creditelor, să se dezvolte şi să se dovedească la fel de eficient ca şi în alte ţări”, a spus Viorel Gherciu.

INFOTAG precizează: Societatea interbancară de garantare „GARANTINVEST” a fost creată în cadrul programului „Crearea Fondului de Garantare a Creditelor”, finanţat de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Guvernului Marii Britanii (DFID) şi implementat de Asociaţia Obştească „ProRuralInvest”. Membrii fondatori şi partenerii societăţii sînt băncile comerciale locale: BC “Moldova-Agroindbank”” SA, “Banca de Economii” SA, BC “Victoriabank” SA, BC “Eximnabk” SA, BC “Mobiasbancă” SA, BC “Energbank” SA, BC “Banca Socială” SA; “Corporaţia de Finanţare Rurală” SA şi “ProRuralInvest”. Obiectivul principal al programului este susţinerea creşterii economice durabile, prin facilitarea accesului la credite a antreprenorilor, în special, a celor rurali, care doresc să iniţieze sau să dezvolte o afacere privată.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.