Reportaje

15.09.2005 BERD A LANSAT UN PROGRAM DE SUSŢINERE A ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII DIN MOLDOVA

Chişinău, 15 septembrie. (INFOTAG). Fondul pentru susţinerea ţărilor în perioada de tranziţie (Early Transition Countries (ETC) Multi-donor Fund) al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) – BAS (Business Advisory Services) a început implementarea în Moldova a unui program de consultanţă pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Charlotte Salford, reprezentant al BERD, a comunicat joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că programul BAS în Moldova este prevăzut pentru o perioadă de doi ani, dar ar putea fi extins pe viitor, dacă îşi va dovedi eficienţa. Programul are un buget de 0,6 mln. euro, care vor fi cheltuiţi pentru implementarea a 120-130 proiecte de susţinere a diferitelor întreprinderi.

Stela Melnic, directorul naţional al programului, a precizat că întreprinderile care vor avea nevoie de consultanţă vor depune o cerere la BAS. Unităţile solicitante trebuie să aibă o activitate de minimum doi ani, 10-250 de angajaţi, capital privat moldovenesc. BAS va acoperi pînă la 50% din costul serviciilor de consultanţă, care vor fi prestate preponderent de companii autohtone.

Valoarea minimă a proiectelor de consultanţă finanţate de BAS va fi de 700 euro, iar cea maximă – de 10 mii euro. Întreprinderile vor trebui să finanţeze pe cont propriu cel puţin 50% din valoarea proiectului. Întreprinderile din Moldova vor putea solicita servicii de consultanţă în majoritatea domeniilor, cu excepţia celui fiscal şi de audit.

Stela Melnic a mai informat că, deşi programul a fost lansat oficial abia joi, experţii lucrează deja de o lună şi au vizitat circa 50 de întreprinderi din ţară care ar putea beneficia de proiecte în cadrul BAS. Cinci întreprinderi au pregătit formularele de participare la program.

Charlotte Salford a menţionat că Moldova este a 18-ea ţară în care activează programul BAS. Pînă în prezent, BAS a finanţat circa 3600 de proiecte de succes, în Ţările Europei Centrale şi de Est şi în CSI. „Am avut succese îndeosebi în Ţările Baltice unde activăm de 10 ani şi am realizat peste 1000 de proiecte. Efectele activităţii noastre s-au făcut simţite în economiile statelor respective. Sperăm ca în viitor să vă putem prezenta şi proiecte de succes realizate în Moldova”, a spus reprezentatul BERD.

Natalia Meylunas, director regional al BAS, a prezentat istorii de succes ale unor companii din Sankt-Petersbourg (Rusia), din industria de panificaţie şi a materialelor de construcţie. Datorită programului, acestea au ajuns să fie concurenţi serioşi la nivel regional, dar şi pe pieţele externe.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.