Reportaje

03.08.2006 ADEPT ŞI EXPERT-GRUP CONSIDERĂ CĂ CLIMATUL INVESTIŢIONAL DIN MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT

03.08.2006 ADEPT ŞI EXPERT-GRUP CONSIDERĂ CĂ CLIMATUL INVESTIŢIONAL DIN MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT

Chişinău, 3 august. (INFOTAG). Experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul de analize „Expert-Grup” consideră că în al doilea trimestru a anului curent climatul investiţional din Moldova a înregistrat progrese. Despre aceasta ei au vorbit astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la INFOTAG cu ocazia prezentării nr. 3 al raportului „Euromonitor” privind monitorizarea implementării Planului RM-UE.

După cum transmite INFOTAG, „Euromonitor” analizează evoluţiile înregistrate în următoarele domenii: instituţiile democratice, problema transnistreană, reforma administraţiei publice, domeniul justiţiei, comerţul extern, reforma regulatorie, controlul frontierei, combaterea crimei organizate şi managementul migraţiei.

Iurie Gotişan, economist al ADEPT, a spus că indicii pozitivi în domeniul investiţional se datorează propunerilor înaintate de Guvern şi adoptate de Parlament în ceea ce priveşte Legea cu privire la insolvabilitate.

„Datorită noilor prevederi, insolvabilitatea va fi decisă exclusiv prin intermediul instanţelor judiciare. Consiliul Creditorilor de Stat va fi desfiinţat, iar competenţele sale vor fi exercitate, începând cu ianuarie 2007, de către serviciul fiscal” – susţine Gotişan.

El afirmă că un alt pozitiv este şi elaborarea Strategiei de reformă a cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător în Moldova şi Planul de implementare a acestei Strategii.

„În conformitate cu Planul de Acţiuni RM-UE a fost adoptată şi Strategia de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii pentru anii 2006-2008 şi Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei. Camera de Comerţ şi Industrie a transmis către Serviciul Vamal o parte din funcţiile sale de certificare a originii mărfurilor. Din păcate, nici un progres nu s-a atestat în crearea Agenţiei de Protecţia a Concurenţei” – susţine expertul. Iurie Gotişan a precizat că dezvoltarea economică a fost compromisă de recesiunea industrială şi conflictul comercial cu Rusia.

„În trimestrul I al anului curent economia moldovenească a crescut cu 6,2%, cu 2 puncte mai puţin decât în 2005. Reducerea ritmurilor de creştere este determinată de declinul sectorului industrial şi de stagnarea sectorului agricol. Valoarea adăugată brută creată în întreaga economie continuă să reducă ritmurile sale de creştere în timp ce impozitele pe import şi produs accelerează. Transparenţa fiscală rămâne în continuare o problemă deosebit de complicată” – a spus Gotişan.

El susţine că în trimestrul doi veniturile personale a populaţiei au crescut cu 7-8%, în particular în mediul rural cu cca 4%, iar în mediul urban cu 10%. Aceste creşteri se datorează transferurilor de peste hotare care în trimestrul cu 22-25%.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.