Reportaje

07.08.2006 UN DEŢINUT A DECLARAT GREVA FOAMEI DIN CAUZA CONDIŢIILOR NESATISFĂCTOARE ÎN CARE ESTE ŢINUT

07.08.2006 UN DEŢINUT A DECLARAT GREVA FOAMEI DIN CAUZA CONDIŢIILOR NESATISFĂCTOARE ÎN CARE ESTE ŢINUT

Chişinău, 7 august. (INFOTAG). Valeriu Bocman, care recent a fost condamnat la 21 de ani de închisoare a declarat greva foamei din motiv că nu este de acord cu condiţiile în care este ţinut. Despre aceasta a comunicat la conferinţa de presă de luni, avocatul său, Corneliu Caşcaval.

După cum transmite INFOTAG, Corneliu Caşcaval a spus că la 2 august, curent s-a luat decizia de al sancţiona pe Bocman Valeriu cu 10 zile de carceră.

„Decizia a fost luată din motiv că atunci cînd Bocman Valeriu a fost adus la penitenciar el a refuzat să intre în celula, care era cu ferestrele bătute în scînduri şi fără vre-o sursă de aerisire. În consecinţă el a fost pedepsit cu 10 zile de carceră, care are 2 metri şi un pat de lemn” – a spus Caşcaval.

Avocatul cere ca să fie anulată decizia privind sancţionarea cu 10 zile de carceră.

„Condiţiile sînt inumane şi condamnatul, decizia de condamnară a căruia se află la contestare, nu poate trăi în asemenea codiţii. Cerem să fie traşi la răspundere colaboratorii penitenciarului pentru abuz de putere şi sancţionare ilegală” – a spus avocatul lui Bocman.

Conform acestuia, la momentul de faţă împotriva lui Bocman sînt intentate nouă dosare penale.

„Se urmăreşte ca el să fie condamnat încă pe nouă alte dosare, iar poliţia fabrică dovezi împotriva acestuia. De altfel, aşa s-a întîmplat şi în primul caz de condamnare, Valeriu Bocmna a fost arestat în 2004, timp de două luni el a fost torturat pentru aşi recunoaşte vina. După ce a recunoscut, iarăşi a fost maltratat impunîndui-se să recunoască alte crime” – a spus Corneliu Caşcaval.

El a precizat că Codul de procedură penală a Moldovei prevede că în cazul în care pe corpul reţinutului să găseşte vre-o urmă de maltratare, dovezile obţinute de poliţie împotriva acestuia, se consideră ilegale.

„Noi am depus cca o sută de plîngeri la Procuratura Generală pe motiv că clientul meu a fost torturat şi bătut, şi deşi Procuratura a trimis dosarele împotriva organelor de poliţie la judecată, judecătorul le-a respins. Totuşi, nu vom înceta să obţinem dreptate în cazul lui Valeriu Bocman care a fost nedreptăţit” – a spus Caşcaval.

Avocatul a precizat că la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se află la examinare un dosar în care Guvernul Moldovei este învinuit de încălcarea dreptului la apărare a lui Valeriu Bocman. Aceasta din cauza că în timpul anchetei poliţie a cercetat ilegal biroul de avocaţi unde se află dosarul de apărare a lui Bocman.

INFOTAG precizează: Valeriu Bocman (31 ani) a fost reţinut de poliţia din Cluj Napoca, România, în toamna 2003. Ei au fost daţi în urmărire generală de către Interpol Chişinău. Bocman era cunoscut ca fiind membru a unei grupări mafiote care acţiona pe teritoriul Moldovei şi Ucrainei. El era învinuit că ar fi efectuat omoruri la comandă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.