Reportaje

09.08.2006 SOCIETATEA CIVILĂ VA PREZENTA LA ONU UN RAPORT ALTERNATIV PRIVIND ELIMINAREA FORMELOR DE DISCRIMINARE ÎMPOTRIVA FEMEILOR

09.08.2006 SOCIETATEA CIVILĂ VA PREZENTA LA ONU UN RAPORT ALTERNATIV PRIVIND ELIMINAREA FORMELOR DE DISCRIMINARE ÎMPOTRIVA FEMEILOR

Chişinău, 9 august. (INFOTAG). În paralel cu Guvernul Republicii Moldova, un raport alternativ privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor va fi prezentat la Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, la 16 august de către societatea civilă din Moldova. Despre aceasta s-a vorbit la conferinţa de presă, de miercuri, susţinută de către Forul organizaţiilor de femei din Moldova.

După cum transmite INFOTAG, la ONU va merge Elena Burcă, preşedintele Forului, şi preşedintele ONG „Gender Centru”, Valentina Bodrug-Lungu.

„Raportul nostru va fi constituit din două părţi, fiecare va avea o durată de patru minute. În prima parte vom vorbi despre situaţia femeii din Moldova, condiţiile în care trăieşte ea, cum munceşte, cum e tratată, de ce preferă să meargă la muncă peste hotare. A doua parte se va referi la legislaţia în vigoare a ţării şi ce trebuie de făcut pentru ca toate formele de discriminare împotriva femei să fie eliminate” – a spus Elena Burcă.

Ea a informat că Moldova a ratificat Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor în anul 1994 şi de atunci Guvernul Moldovei a prezentat la ONU două rapoarte în acest sens.

„Este adevărat că în toţi aceşti ani s-au făcut paşi concreţi de îmbunătăţire a situaţiei femeilor din Moldova. Totuşi mai este mult de lucrat. Noi nu ne ducem la ONU ca să criticăm de dragul criticii - noi aşteptăm din partea acestei organizaţii sfaturi concrete, care să fie urmate de Guvernul nostru astfel încît Convenţia dată să fie respectată în măsură totală” – susţine preşedintele Forului organizaţiilor de femei din Moldova.

Valentina Bodrug-Lungu a spus că asupra raportului alternativ au lucrat peste 300 de ONG ale femeilor din Moldova.

„În ţară se menţine inegalitatea gender la mulţi parametri. Conform datelor statistice din 2004, salariul mediu al femeilor constituia doar 71,3% din cel al bărbaţilor, în Guvern, doar 6,7% din miniştri erau de gen femenin, vice-miniştri - 19,2%. Printre deputaţi doar 20,8% erau de gen feminin. Din păcate de atunci situaţia nu s-a schimbat prea mult” – susţine Valentina Bodrug-Lungu.

Ea a afirmat că este prima dată cînd la ONU reprezentanţilor societăţii civile le este rezervat timp la tribuna centrală pentru a prezenta rapoarte alternative. Anterior ei doar asistau.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.