Reportaje

23.08.2006. LIGA FARMACIŞTILOR DIN MOLDOVA SUSŢINE CĂ ÎN FARMACIILE DIN MOLDOVA LIPSESC MAI MULTE MEDICAMENTE IEFTINE

23.08.2006. LIGA FARMACIŞTILOR DIN MOLDOVA SUSŢINE CĂ ÎN FARMACIILE DIN MOLDOVA LIPSESC MAI MULTE MEDICAMENTE IEFTINE

Chişinău, 23 august. (INFOTAG). Liga Farmaciştilor din Moldova susţine că în farmaciile din Moldova lipsesc cu desăvîrşire medicamentele ieftine, printre care iodul, apa injectabilă, cărbunele, citramon-ul. Despre aceasta s-a vorbit la conferinţa de presă susţinută, miercuri, de membrii ligii.

După cum transmite INFOTAG, Sergei Zinzenco, preşedintele LFM a spus că la momentul de faţă 90% din necesitatea Republicii Moldova în preparate medicinale este acoperită datorită importului.

“Preţurile interne la medicamente au crescut în mediu cu 173%, în timp ce importul s-a micşorat cantitativ cu 40% în comparaţie cu perioada analogică a anului 2005. Astfel, s-a format un deficit de medicamente ieftine de primă necessitate – lista include 87 de denumiri (~ 30% din lista medicamentelor vital necesare). Totuşi preţurile au crescut şi din cauza hîrtiei latente care începînd cu anul curent se aplică pe fiecare medicament. Costul acesteia este de 26 de bănuţi” – susţine Zinzenco.

El afirmă că criza din sectorul farmaceutic se datorează hotărîrii Guvernului din 25 ianuarie 2006 „cu privire la implementarea Sistemului informaţional automatizat „Nomenclatorul de stat al medicamentelor”.

“Conform ideii elaboratorilor, aşa numita etichetă cu fîşie latentă era creată cu scopul de a preveni realizarea medicamentelor falsificate sau aduse prin contrabandă. Dar pe perioada anilor 2004, 2005 şi primul trimestru al anului 2006 au fost effectuate numeroase controale care au depistat respectiv 5 şi 1 caz de medicamente contrafăcute în anii 2004 şi 2005, respectiv” – a spus Preşedintele ligii.

Galina Eremia, proprietara unui lanţ de farmacii din municpăiul Chişinău a spus că pentru implementare hotărîrii Guvenrului o farmacie are nevoie de resurse financiare în sumă de 49 mii lei ($3 mii) .

„Acestea sînt nişte sume enorme pentru farmaciile mici care pur şi simplu nu pot face faţă situaţiei, Plus la această sistemul computerizat propus de SRL „ONIX JCV”, întreprindere desemnată de stat privind implementare sistemului informaţional, este vechi şi prost lucrează. Astfel pentru deservirea unui client avem nevoie de 10-15 min.” – susţine Galina Eremia.

Ea crede că prin această hotărîre Guvernul doreşte să monitorizeze piaţa pentru ca ulterior cineva să acapareze întreg businessul farmaceutic din ţară. Membrii Ligii farmacişilor din Moldova afirmă că în cazul în care Guvernul nu îşi va anula hotărîrea ei vor ataca, prin intermediul deputaţilor, hotărîrea la curtea Constituţională şi chiar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

La momentul de faţă 150 de farmacii din 360 din municipiul Chişinău au îndeplinit hotărîrea Guvernului. În afara Chişinăului procesul practic nu a demarat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.