Reportaje

23.08.2006 UN STUDIU ARATĂ CĂ ATITUDINEA LOCUITORILOR MOLDOVEI FAŢĂ DE VICTIMELE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE A DEVENIT MAI TOLERANTĂ

23.08.2006 UN STUDIU ARATĂ CĂ ATITUDINEA LOCUITORILOR MOLDOVEI FAŢĂ DE VICTIMELE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE A DEVENIT MAI TOLERANTĂ

Chişinău, 23 august. (INFOTAG). Un studiu de cercetare, efectuat de Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen (CSCSG) în perioada 10-25 iunie 2006, arată că atitudinea populaţiei faţă de victimele traficului este una mai tolerantă, acestea fiind compătimite şi înţelese. Despre aceasta a s-a vorbit la conferinţa de presă susţinută miercuri de către Centrul Internaţional Pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” cu ocazia finalizării campaniei sociale lansate în noiembrie, 2005 „Şi mie îmi pasă...”.

După cum transmite INFOTAG, studiul a fost realizat pe un eşantion ce a cuprins 1150 persoane de la 18 ani în sus din în 62 de localităţi ale republicii.

Conform acestuia problema traficului este percepută drept una gravă de contingentul de vîrstă 30-39 ani (80,6%) şi populaţia cu studii superioare (79,4%). Peste 90% dintre respondenţi au fost de acord că victimele traficului au nevoie stringentă de asistenţă şi ajutor atît din partea statului, cît şi a comunităţii din care fac parte.

Pe de altă parte, o atitudine mai puţin tolerantă se întîlneşte în special în rîndul populaţiei rurale: 15,8% dintre respondenţi sînt total de acord cu afirmaţia că victimele traficului nu sînt o categorie de persoane care trebuie ajutate, iar 42,2% consideră căsînt şi alte categorii de persoane ce au nevoie de ajutor.

Daniela Nichitin vice-preşedintele Centrului „La Strada” a comunicat că campania socială „Şi mie îmi pasă...” s-a desfăşurat în 32 de localităţi a ţării şi a cuprins aproape 14% din locuitorii Moldovei.

„Pe parcursul campaniei s-a dublat practic numărul sunetelor SOS la Linia Fierbinte a Centrului care au constituit 695, iar a beneficiarilor care au primit diverse tipuri de asistenţă – s-a triplat chiar (255 faţă de 82). De asemenea s-a remarcat o scădere procentuală a numărului cazurilor de trafic cu femei – de la 95% la 81%, în „favoarea” creşteriipresupuselor cazuri de trafic cu bărbaţi (de la 5% la 19%). Numeric însă a fost înregistrată o creştere a cazurilor de trafic cu femei de 3 ori, iar a cazurilor de trafic cu bărbaţi de 12 ori şi a minorilor (persoane pînă la 18 ani) – de peste 9 ori” – susţine Daniela Nichitin.

Ea a precizat că categoria cea mai vulnerabilă în faţa traficului rămîn persoanele tinere, cu vîrsta cuprinsă între 18-30 ani, iar cele mai multe victime, potrivit datelor „La Strada”, sînt traficate (în ordine descrescîndă) în Turcia, Polonia, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Israel, Ucraina, teritoriul Kosovo, Grecia, Austria.

Antonia De Meo, reprezentant a Misiunii OSCE în Moldova, organizaţie care a susţinut campania socială în cauză, a spus că combaterea traficului de fiinţe umane este o responsabilitate nu doar a conducerii ţării, ci a întregii populaţii.„Cred că Guvernul împreună cu locuitorii întregii ţări pot lupta eficient împotriva acestui fenomen negativ” – a mai spus Antonia De Meo.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.