Reportaje

06.09.2006 POTRIVIT TRANSPARENCY INTERNATIONAL, VALOAREA PLĂŢILOR NEOFICIALE ÎN SISTEMUL SĂNĂTĂŢII CONSTITUIE 153 MLN. LEI

06.09.2006 POTRIVIT TRANSPARENCY INTERNATIONAL, VALOAREA PLĂŢILOR NEOFICIALE ÎN SISTEMUL SĂNĂTĂŢII CONSTITUIE 153 MLN. LEI

Chişinău, 6 septembrie. (INFOTAG). Transparency International - Moldova (TI - Moldova) susţine că pe parcursul a 12 luni în sistemul sănătăţii au fost acordate plăţi neoficiale în valoare de 153 mln. lei ($11,5 mln.). Acestea sînt rezultatele unui sondaj de opinie privind corupţia în sistemul sănătăţii, lansate, miercuri, de TI, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Lilia Carasciuc, directorul executiv al organizaţiei, a declarat că fenomenul corupţiei în acest domeniu capătă proporţii îngrijorătoare, existînd multiple dovezi ale fraudelor şi corupţie – de la furturi şi extorcări de mită pînă la abuzuri şi deturnări masive de fonduri bazate pe recompensarea angajaţilor.

Cca 65% din participanţii la sondaj au declarat că deţin poliţa de asigurare medicală obligatorie, iar cei care nu o posedă au spus ca ea este prea scumpă şi că ei nu au nevoie de ea. Peste o jumătate din numărul respondenţilor consideră că în sistemul sănătăţii se recurge totdeauna la plăţi neoficiale; cel mai mult se plăteşte angajaţilor din spitalele, policlinici şi instituţii urgenţa; cei mai corupţi sînt chirurgii, medicii de familie, ginecologii şi obstetricienii.

”Cca 73% din respondenţi s-au adresat pe parcursul ultimelor 12 luni la instituţiile de ocrotire a sănătăţii. Dintre aceştia 36% au plătit neoficial angajaţilor acestor instituţii. Valoarea totală a plăţilor neoficiale pe parcursul ultimilor 12 luni a constituit cca 153 mln. lei”, a anunţat Iana Spinei, expert TI-Moldova.

Sondajul mai arată că 65,5% din cei care au dat mită au făcut-o din propria iniţiativă, iar 34,5% au fost impuşi. Totodată cca 35% sînt dispuşi să acorde mită angajaţilor din domeniul sănătăţii, iar 50,7% - în funcţie de situaţie.

Principalele cauze ale corupţiei în domeniu, potrivit celor chestionaţi, sînt salariile mici ale angajaţilor din medicină, faptul că persoanele corupte nu sînt trase la răspundere, lipsa unor măsuri eficiente de combatere a corupţiei. Totodată, cca 35% din cei intervievaţi acceptă să plătească mai mult pentru poliţa de asigurare medicală, dar să poată alege singuri medicul, instituţia medicală, serviciilor medicale.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.