Reportaje

11.09.2006 MECANISMUL DE CREDITARE PREFERENIŢIALĂ A VETERANILOR RĂZBOIULUI DE PE NISTRU ESTE INEFICIENT

11.09.2006 MECANISMUL DE CREDITARE PREFERENIŢIALĂ A VETERANILOR RĂZBOIULUI DE PE NISTRU ESTE INEFICIENT

Chişinău, 11 septembrie. (INFOTAG). Veteranii războiului din Transnistria consideră ineficient mecanismul prin care statul le acordă credite preferenţiale pentru procurarea locuinţelor. Reprezentanţii Uniunii naţionale a veteranilor războiului pentru independenţă (UNVRI) şi ai Mişcării refugiaţilor transnistreni (MRT) au susţinut, luni, o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG, în care Eduard Maican, preşedintele UNVRI, a menţionat că în mai multe raioane aceste credite nu se oferă deloc, iar în altele – în sume mai mici de 82 mii lei - limita prevăzută în hotărîrea de Guvern din anul 2004.

Maican a invocat exemplul raionului Cauşani, unde sînt cei mai mulţi veterani ai războiului din Transnistria – peste 3 mii. Dintre aceştia doar şase au primit credite preferenţiale, iar cererile altor şase veterani sînt în curs de studiere.

Mihai Tomacinschi, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a UNVRI, a declarat că există mai multe piedici în obţinerea creditelor preferenţiale de către veterani, inclusiv setul mare de documente care trebuie perfectate şi gajul cerut de la veterani, “pe care ei, evident, nu-l au”. Potrivit lui Tomacinschi, din 1612 solicitări de credite preferenţiale, depuse în Chişinău, doar 194 au fost soluţionate.

Anatolie Bîzgu, preşedintele MRT, a menţionat că autorităţile tergiversează şi procesul de asigurare cu spaţiu locativ a refugiaţilor transnistreni. Bugetul de stat pentru anul curent prevede 8 mln. lei pentru construcţia a două blocuri de locuit pentru refugiaţi, dar pînă acum au fost alocaţi doar 1,9 mln. lei. În aceste condiţii este practic imposibil ca autorităţile să-şi onoreze promisiunea şi să construiască cele două blocuri pînă în 2007. Din această cauză, MRT intenţiona să organizeze acţiuni de protest pe 14 septembrie, dar primăria nu le-a autorizat. Mişcarea a atacat decizia primăriei în Curtea de Apel şi aşteaptă un răspuns de la această instanţă, în zilele apropiate, a spus Bîzgu.

El a declarat că oricare ar fi decizia, pe 14 septembrie refugiaţii se vor aduna în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi exprima protestul.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.