Reportaje

19.09.2006 ASOCIAŢIA „MOLDOVA MEA” DECLARĂ CĂ AUTORITĂŢILE FAC PRESIUNI ASUPRA SISTEMULUI JUDICIAR

19.09.2006  ASOCIAŢIA „MOLDOVA MEA” DECLARĂ CĂ AUTORITĂŢILE FAC PRESIUNI ASUPRA SISTEMULUI JUDICIAR

Chişinău, 19 septembrie, (INFOTAG). Sistemul judiciar al Republicii Moldova este supus presiunilor de către autorităţi. „Deseori, judecătoriile emit decizii care contravin legislaţiei ţării, mai ales, dacă dosarul vizează vreun funcţionar care este membru al partidului de guvernămînt”, a declarat, marţi, Fiodor Ghelici, preşedintele Asociaţiei „Moldova Mea”, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

„Pe parcursul ultimului an, organizaţia noastră a primit multe plîngeri în legătură cu fărădelegile comise de funcţionari şi pasivitatea sistemului judiciar. Bunăoară, primarul satului Bălţata din raionul Criuleni îşi permite să însuşească bunurile altora, să spargă lacătul la un apartament străin şi să facă pogrom. El mereu găseşte argumente ca să-şi justifice acţiunile. Procuratura cere pedepsirea penală a primarului, care este membru al PCRM, pe cînd judecata îl sancţionează administrativ”, a subliniat Ghelici.

El a spus că judecătorii înşişi recunosc faptul că acţionează conform indicaţiilor autorităţilor, că mulţi angajaţi ai procuraturii şi ai judecătoriei au acceptat o discuţie sinceră, dar au solicitat anonimatul, de teama că îşi vor pierde locul de muncă, vor pune în pericol sănătatea şi bunăstarea familiei. „Legile europene în Moldova nu au efect, în reforma sistemului judiciar sînt mai multe vorbe, decît fapte, salariile judecătorilor continuă să fie mici, edificiile în care au loc procesele cer reparaţii capitalei. Iar cetăţenii de rînd se dezamăgesc tot mai mult de activitatea sistemului judiciar şi nu mai cred în actul justiţiei”, a mai declarat Fiodor Ghelici.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.