Reportaje

02.11.2006 CAMPANIA ELECTORALĂ DIN GĂGUZIA ESTE PASIVĂ DIN CAUZA DIMENSIUNILOR MICI ALE REGIUNII, SPUN ANALIŞTII

02.11.2006 CAMPANIA ELECTORALĂ DIN GĂGUZIA ESTE PASIVĂ DIN CAUZA DIMENSIUNILOR MICI ALE REGIUNII, SPUN ANALIŞTII

Chişinău, 2 noiembrie. (INFOTAG). Analiştii politici susţin că, la o lună de la lansare, campania electorală din UTA Găgăuzia pentru alegerea başcanului regiunii decurge într-un mod foarte pasiv, pe motiv că regiunea include doar 30 de localităţi. Aprecierile au fost date, joi, într-o conferinţă de presă susţinută de autorii proiectului „Alegeri libere şi corecte pentru Guvernatorul Găgăuziei”, care se implementează în perioada octombrie 2006 – ianuarie, 2007, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Eurasia în Moldova.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a spus că candidaţii electorali pînă acum nu şi-au făcut publice platformele electorale şi sînt cam pasivi, pentru că aşteaptă ultimele 2 săptămîni ale campaniei. „Plus la această, regiunea este mică, tuspatru candidaţii sînt destul de cunoscuţi acolo şi mizează şi pe acest lucru”, a estimat Boţan.

El a precizat că deşi în Găgăuzia există trei limbi oficiale: găgăuza, rusa şi cea de stat, candidaţii utilizează preponderent limba rusă. „Deşi Codul Electoral al Găgăuziei diferă de cel al Moldovei, unele aspecte care convin autorităţilor de acolo au fost preluate din legislaţia noastră. Astfel, încă nu s-a stabilit cu ce document locuitorii vor vota, dar se ştie că se va aplica ştampila „votat”, chiar dacă legislaţia Găgăuziei prevede o semnătură”, a precizat directorul ADEPT, care a mai afirmat că CEC-ul din Găgăuzia ar trebui să preia din legislaţia autohtonă şi prevederea privind 90 minute de dezbateri electorale zilnice la postul public „Moldova 1”. Boţan a spus că nu se ştie dacă vor deschise urne de vot în Turcia, Ucraina şi Transnistria, pe motiv că legislaţia găgăuză nu prevede acest lucru.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API) a declarat că mass-media monitorizată îl favorizează în materialele difuzate pe başcanul în exerciţiu, Gheorghe Tabunşcic, pe cînd contracandidăţii acestuia sînt defavorizaţi în mod indirect prin numărul mic de referinţe în buletinele de ştiri, paginile ziarelor. „Am monitorizat posturile Moldova 1, NIT şi TV Găgăuzia, posturile de radio: Radio Moldova şi Radio Găgăuzia şi 5 ziare: Nezavisimia Moldova, Vesti Găgăuzii, Znamea, Stoliţa şi Panorama. Majoritatea au difuzat informaţii care elogiază autorităţile găgăuze, vorbind despre investiţiile în regiune, administraţia eficientă, pregătirea pentru sezonul rece”, a precizat Macovei, subliniind că ceilalţi candidaţi sînt prezenţi în informaţii doar cînd se vorbeşte despre Comisia Electorală Centrală.

Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), afirmă că, deşi toţi candidaţii s-au înregistrat la CEC drept independenţi, ei beneficiază de sprijinul unor partide politice din Moldova; că nici un candidat nu a menţionat în materialele electorale data tiparului, tipografia sau tirajul, ceea ce indică netransparenţa finanţărilor şi cheltuielilor efectuate pentru agitaţia electorală.

Strutzescu s-a arătat îngrijorat şi în legătură cu aplicarea unor procedee de agitaţie stranii, cum ar fi întocmirea listelor cu semnătura susţinătorilor unui anumit candidat electoral sau distribuirea de ajutoarea umanitare. „Başcanul Găgăuziei foloseşte resursele administrative în beneficiul campaniei electorale. El a fost văzut cu maşina de serviciu la o întîlnire”, a declarat preşedintele LADOM.

API, LADOM şi ADEPT au promis să prezinte rapoartele următoare peste 2 săptămîni.

INFOTAG precizează: În cursa electorală din Găgăuzia s-au înscris Gheorghe Tabunşcic, Alexandru Stoianoglo, Nicolai Dudoglo şi Mihail Formuzal.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.