Reportaje

09.11.2006 EXPERŢI INTERNAŢIONALI SPUN CĂ MOLDOVA MAI ARE DE LUCRAT LA DREPTURILE DE AUTOR ŞI CELE CONEXE

09.11.2006 EXPERŢI INTERNAŢIONALI SPUN CĂ MOLDOVA MAI ARE DE LUCRAT LA DREPTURILE DE AUTOR ŞI CELE CONEXE

Chişinău, 9 noiembrie. (INFOTAG). Experţi de la Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală (OMPI) şi Confederaţia Internaţională a Societăţilor de Autori şi Compozitori (CISAC) susţin că legislaţia Moldovei în domeniul drepturilor de autor şi drepturilor conexe este perfectă, dar nu se implementează la modul eficient. Aprecierile au fost date joi, 9 noiembrie, într-o conferinţă de presă dedicată seminarului subregional „Dreptul de autor şi drepturile de difuziune”, care s-a desfăşurat la Chişinău, în perioada 8-9 noiembrie.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Victor Lopez, reprezentantul OMPI, a spus că ţara a aderat la toate tratatele internaţionale în acest domeniu şi se află abia la început de cale în ceea ce priveşte administrarea pe principii colective a drepturilor de autor şi drepturilor conexe. „Totuşi, faptul că Moldova tinde să se integreze în Uniunea Europeană va determina ca acest proces să ia amploare. Aici se are în vederea negocierea şi încheierea contractelor de licenţă cu organizaţiile de tele-radiodifuziune”, a estimat Lopez.

În opinia experţilor, gravitatea situaţiei în domeniu poate fi verificată prin intermediul a două teste: dacă există pirateria CD-urilor, DVD-urilor, dar şi on-line şi dacă există în ţară o organizaţie de administrare pe principii colective a drepturilor de autor şi drepturilor conexe.

Ştefan Novac, Directorul General AGEPI, a afirmat că, în prezent, nu se poate face o estimare a nivelului de piraterie în Moldova, dar există o organizaţie specializată - Asociaţia de administrate a drepturilor de autor şi conexe (ADSAC), care, în curînd, va proceda la încheierea contractelor de licenţă cu posturile de TV, de radio.

La seminar au participat specialişti notorii de la organizaţii de administrare pe principii colective a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, instituţii din domeniul audiovizualului din Irlanda, România, Rusia, Ucraina, Bielarus. Moldova a fost reprezentată de membri a circa 20 de uniuni de creaţie, întreprinderi şi organizaţii, a căror activitate are tangenţe cu tematica seminarului, reprezentanţi ai ministerelor şi departamentelor de resort.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.