Reportaje

21.03.2007 REGIZORI AUTOHTONI CER REFORMAREA „MOLDOVA-FILM” SA

21.03.2007 REGIZORI AUTOHTONI CER REFORMAREA „MOLDOVA-FILM” SA

Chişinău, 21 martie. (INFOTAG). Un grup de regizori şi actori din R. Moldova, inclusiv Mihai Volontir, Valeriu Jereghi, Vlad Druc, Sergiu Prodan, Victor Bucătaru, Virgil Mărginenau, cer statului să implementeze la „Moldova-film” SA mai multe reforme care să ajute la revigorarea cinematografiei naţionale. Acestea au constituit subiectul unei conferinţe de presă, susţinute de ei, miercuri, la Agenţia INFOTAG.

Vlad Druc a informat că a fost semnat un Memoriu privind problemele revigorării cinematografiei naţionale, care va fi adresat conducerii ţării. „Anul acesta. „Moldova-film” face 55 de ani de activitate, din păcate însă, noi nu vedem mari motive de sărbătoare. Or, relaţia dintre reprezentanţii studioului şi oamenii de creaţie este una extrem de ostilă. Conflicte au existat întotdeauna, dar actuala administraţie a ajuns pînă la a intenta procese de judecată pentru o părere critică sau lucrare nereuşită, ceea ce este absurd”, a afirmat Druc, adăugînd că această situaţie este cauzată de „independenţa specifică” a „Moldova-film”, care „pare că este independent de toate structurile statului, or deşi are la activ terenuri şi fonduri fixe de peste 200 mln. lei, anual produce filme cu un buget de 1-2 mln. lei”. „Actuala administraţie a „Moldova-film” susţine că neprivatizarea studioului a dus la salvarea patrimoniului cinematografiei naţionale, ceea ce nu este adevărat”, a opinat regizorul.

Vlad Druc a spus că regizorii solicită schimbarea formei juridice de organizare a SA „Moldova-film”, care „ar trebui să aibă statutul de întreprindere fondată de Ministerul Culturii şi Turismului, pentru că „doar aşa ar putea fi controlat tot ce se întîmplă acolo”; revizuirea politicii de cadre, întrucît „acum, „Moldova-film” nu are adevăraţi specialişti şi manageri în cinematografie”.

Autorii memoriului consideră oportună modificarea Legii cinematografiei, astfel încît „Moldova-film” să nu mai producă toate comenzile de stat în domeniul cinematografiei, pentru că astfel nu se poartă responsabilitate pentru calitatea filmelor. Ei mai cer ca Ministerul Culturii şi Turismului, în comun cu Consiliul artistic şi uniunile de creaţie, să organizeze vizionarea filmelor produse pe banii publici şi doar după aceasta producţiile să meargă la festivaluri de peste hotare; ca statul să sprijine proiectul Uniunii Cineaştilor privind crearea Casei Cineaştilor „Emil Loteanu”, unde va fi o cinematecă şi un muzeu al filmului. Autorii documentului avertizează că tergiversarea reformării studioului ”Moldova-film” va face imposibilă revigorarea cinematografiei moldoveneşti.

INFOTAG precizează: Datele „Moldova-film” arată că, în anul 2006, la comanda de stat au fost produse 15 filme documentare, artistice, scurt metraje, pentru care s-au cheltuit 1,45 mln. lei ($110 mii) de la buget. În anul trecut, la studio s-a făcut şi o reparaţie din alocaţii de stat de 5 mln. lei ($381 mii). Pentru anul 2007, se planifică realizarea a 8 filme, inclusiv 2 de lung metraj.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.