Reportaje

21.03.2007 DEŢINUŢII DE LA 13 PENITENCIARE DIN R. MOLDOVA VOR BENEFICIA DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ GRATUITĂ

21.03.2007 DEŢINUŢII DE LA 13 PENITENCIARE DIN R. MOLDOVA VOR BENEFICIA DE ASISTENŢĂ JURIDICĂ GRATUITĂ

Chişinău, 22 martie. (INFOTAG). Deţinuţii de la 13 penitenciare din R. Moldova, inclusiv cele din Chişinău, Basarabeasca, Cahul, Leova, Bălţi, Lipcani, etc., vor beneficia, în anul 200,7 de asistenţă juridică gratuită, datorită Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele aflate în detenţie, care şi-a lansat activitatea în ţară.

Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), a relevat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că centrul reprezintă un program-pilot, cu filiale la Chişinău, Cahul, Comrat şi Bălţi. Deţinuţii care consideră că le-au fost încălcate anumite drepturi pot trimite petiţii centrului, iar juriştii acestuia vor merge la faţa locului, vor analiza situaţia şi vor apăra drepturile deţinuţilor în instanţă, dacă va fi necesar.

Strutzescu a precizat că cele mai grave probleme cu care se confruntă deţinuţii din Moldova sînt suprapopularea, alimentarea insuficientă, condiţiile igienice proaste. „Nu dorim să criticăm statul pentru situaţia deţinuţilor, noi dorim să-i ajutăm să-şi apere drepturile său să-şi soluţioneze problemele personale de ordin juridic cum ar fi divorţurile, dreptul la pensie, dreptul locativ”, a spus preşedintele LADOM.

Proiectul va avea o durată de 10 ani, la finalul cărora va fi prezentat un raport privind respectarea drepturilor deţinuţilor în R. Moldova. „Sperăm că acest proiect va fi prelungit pe un termen nelimitat, or deţinuţii au drepturile lor şi indiferent de crima pe care au comis-o, aceste drepturi trebuie respectate”, a afirmat Paul Strutzescu.

O altă activitate a centrului este şi informarea deţinuţilor despre drepturile lor. Astfel, o dată la 2 luni, juriştii centrului vor distribui broşuri cu diverse informaţii în acest sens.

INFOTAG precizează: În R. Moldova funcţionează 21 de penitenciare cu cca 10 mii de deţinuţi. Un raport în domeniu arată că deţinuţii primesc o raţie alimentară zilnică în valoare de 3-3,4 lei, de 3 ori mai mică faţă de necesar.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.