Reportaje

03.04.2007 ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE VOR AJUTA R.MOLDOVA SĂ REZOLVE PROBLEMELE COPIILOR CU HANDICAP

03.04.2007 ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE VOR AJUTA R.MOLDOVA SĂ REZOLVE PROBLEMELE COPIILOR CU HANDICAP

Chişinău, 3 aprilie, (INFOTAG). Organizaţii internaţionale vor ajuta R.Moldova să rezolve problemele copiilor cu handicap. Subiectul a fost abordat, luni, la Chişinău, la conferinţa „De la margini spre centru – integrarea copiilor vulnerabili în societate”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Sabine Prenn, manager regional al organizaţiei umanitare Hilfswerk Austria, a anunţat că a fost elaborat un program nou, care va fi implementat în parteneriat cu Consiliul Europei şi urmăreşte reabilitarea copiilor cu handicap. „Trebuie să susţinem copiii, să le creăm condiţii pentru obţinerea unor servicii medicale şi educaţie de calitate. E necesară colaborarea cu instituţiile medico-sanitare şi de învăţămînt, perfecţionarea lucrătorilor sociali şi medicali”, a estimat expertul.

Ana Gobjilă, directorul centrului moldovenesc Small Group Homes, a spus că nu există statistici concrete asupra copiilor vulnerabili. La Chişinău au fost deschise 12 şcoli speciale pentru copii cu disabilităţi, iar în R.Moldova sînt în total 68 de instituţii de tip internat, inclusiv specializate. „Cel mai des, aceşti copii trăiesc în familii incomplete sau nefavorabile, deseori părinţii pleacă la munci peste hotare, iar rudele îi duc pe copiii „cu probleme” la casele de copii”, a spus Gobjilă. Ea a adăugat că, după anul 1999, cînd centrul şi-a lansat activitatea, peste 70 de copii au urmat reabilitarea socială.

INFOTAG precizează: Organizaţia umanitară internaţională Hilfswerk Austria colaborează cu Moldova din anul 2000. În acest răstimp, ea a sprijinit implementarea în ţară a unui număr de peste 10 proiecte, inclusiv de sănătate, educaţie, protecţie socială.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.