Reportaje

10.05.2007 „COALIŢIA – 2007” RECOMANDĂ ŞEFULUI STATULUI SĂ NU FACĂ AGITAŢIE ELECTORALĂ PENTRU UN SINGUR CANDIDAT DE PRIMAR AL CAPITALEI

10.05.2007 „COALIŢIA – 2007”  RECOMANDĂ ŞEFULUI STATULUI SĂ NU FACĂ AGITAŢIE ELECTORALĂ PENTRU UN SINGUR CANDIDAT DE PRIMAR AL CAPITALEI

Chişinău, 10 mai. (INFOTAG). Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2007 recomandă Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, să-şi înăbuşe simpatiile electorale şi să nu facă agitaţie electorală pentru un singur candidat la funcţia de Primar General al capitalei. Reprezentanţii Coaliţiei au făcut acest apel, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, susţinută cu ocazia prezentării primului raport de monitorizare a alegerilor locale generale din 2007.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) a spus că Vladimir Voronin alături de spicherul Marian Lupu au făcut agitaţie electorală la 6 mai, cînd cîntăreţul rus Filip Kirkorov a susţinut un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Voronin, care este garantul Constituţiei Moldovei, şi-a permis să îndemne lumea să-l voteze pe Veaceslav Iordan, candidatul comuniştilor. Atît timp cît Voronin este şeful statului, el trebuie să-şi înăbuşe simpatiile electorale sau să facă campanie electorală pentru toţi cei 19 candidaţi”, a spus Struzescu, afirmînd că, pînă acum, candidatul comuniştilor a difuzat cele mai multe afişe electorale, plasate şi în locuri neautorizate, cum ar fi clădirea Comisiei Electorale Centrale (CEC) sau cea a Ambasadei SUA.

Totodată, preşedintele LADOM a apreciat că, în linii mari, în perioada monitorizată, 10 aprilie – 8 mai, au fost înregistrate o serie de tendinţe pozitive în activitatea CEC. El s-a referit la aprobarea Codului de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale, pe care a calificat-o drept binevenită, a Regulamentului privind modalitatea plasării publicităţii electorale pe panourile publicitare, a buletinelor de vot pentru alegerea primarilor şi consilierilor de ambele nivele, şi a spus că listele electorale au fost întocmite destul de corect.

Strutzescu a anunţat că, pînă acum, CEC a înregistrat 32 de contestaţii, din care 25 au fost soluţionate. În acelaşi timp LADOM s-a arătat îngrijorată faţă de intimidarea unor candidaţi electorali, favorizarea de către administraţia locală a unui singur candidat, utilizarea resursei administrative de către unii concurenţi electorali, existenţa unor condiţii inadecvate pentru desfăşurarea campaniei electorale, lipsa de transparenţă în finanţarea concurenţilor.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a precizat că al doilea raport de monitorizare a mass-media a fost realizat în perioada 25 aprilie – 6 mai. „Deşi mass-media se implică tot mai mult în alegerile locale, nu o face mai calitativ. Din contra chiar, au apărut unii jurnalişti care scriu articole de denigrare a unor candidaţi electorali, au fost înregistrate mai multe cazuri de publicitate mascată, iar articolele de educaţie electorală continuă să lipsească din mass-media autohtonă”, a spus Macovei.

INFOTAG precizează: „Coaliţia 2007” implementează, cu susţinerea Reprezentanţei Fundaţiei Eurasia în Moldova, Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în Moldova (LADOM), Asociaţiei Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), Asociaţia Clinicilor Juridice din Moldova (ACJM), centrul CONTACT mai multe proiecte de monitorizare a alegerile locale din 3 iunie 2007.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.