Reportaje

21.05.2007 COALIŢIA 2007: UNELE PROGRAME DE DEZBATERI ELECTORALE ÎNCALCĂ DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE AL CANDIDAŢILOR

21.05.2007 COALIŢIA 2007: UNELE PROGRAME DE DEZBATERI ELECTORALE ÎNCALCĂ DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE AL CANDIDAŢILOR

Chişinău, 21 mai. (INFOTAG).Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2007 susţine că unele emisiuni de dezbateri electorale organizate la posturile TV din ţară încalcă drepturile participanţilor la libera exprimare, au declarat, luni, membri ai Coaliţiei, într-o conferinţă de presă de prezentare a rapoartelor de monitorizare a mass-media şi a procesului electoral la alegerile locale generale.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Nicolae Negru, expert la Centrul Independent de Jurnalism, a relevat că se organizează dezbateri electorale la posturile Moldova 1, Radio Moldova, Euro Tv Chişinău şi PRO TV. „Din păcate, la PRO TV conţinutul dezbaterilor şi rostul acestora au avut de suferit din cauza unei reglementări excesive, pe care nu o cere Codul Electoral”, a spus Negru.

El a anunţat că în perioada monitorizată, 7-16 mai, Moldova 1, Radio Moldova, NIT şi Antena C au continuat să reflecte realitatea într-un mod ce favorizează Partidul Comuniştilor. În acelaşi, timp Euro Tv Chişinău a difuzat mai multe ştiri ce defavorizează PCRM. Posturile PRO TV, TV7, Vocea Basarabiei, Russkoe Radio, ]n linii mari, continuă să reflecte campania electorală echidistant, dar mai mult defavorizînd PCRM. Ştirile cu conţinut electoral la Moldova 1 s-au referit cel mai frecvent la Comisia Electorală Centrală, Preşedinţie, cetăţenii simpli şi Guvernul.

Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, a declarat că, în perioada monitorizată, presa scrisă îşi măreşte volumul materialelor cu tentă electorală, în special al publicităţii şi materialelor de educaţie electorală; ziarele „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova” îşi menţin politica editorială de favorizare a PCRM, atacînd partidele din opoziţie; ziarele private, cu excepţia cotidianului „Flux” şi a ziarului „Moldavskie Vedomosti”, „nu manifestă preferinţe categorică pentru un partid oarecare, informînd cititorii despre toate formaţiunile implicate în alegeri”.

Macovei a mai informat că ziarele locale fondate de consiliile raionale şi finanţate din banii publici, de obicei, favorizează actuala conducere a raionului, care, de regulă, este reprezentanta PCRM. În acelaşi timp, acestea evită să prezinte în lumină negativă alţi candidaţi electorali. INFOTAG precizează: CIJ şi API monitorizează în perioada 10 aprilie – 17 iunie şase posturi TV, patru posturi radio şi 16 ziare.

COALIŢIA 2007 A SEMNALAT MAI MULTE ÎNCĂLCĂRI ÎN PROCESUL ELECTORAL

Chişinău, 21 mai. (INFOTAG). Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte – 2007 a semnalat, luni, într-o conferinţă de presă, mai multe aspecte negative în desfăşurarea actualului proces electoral.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) a prezentat al doilea raport de monitorizare, realizat în perioada 9-20 mai. Paul Strutzescu, preşedintele LADOM, a comunicat că printre aspectele negative se numără implicarea nejustificată, selectivă, şi intimidarea de către organele de forţă a unor susţinători ai concurenţilor electorali în actuala campanie, favorizarea de către administraţia publică locală a unui concurent electoral, lipsa de condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali, lipsa de transparenţă a finanţării concurenţelor electorali, utilizarea pîrghiilor administrative.

„Pînă acum cel puţin şapte formaţiuni politice au raportat presiuni din partea autorităţilor asupra concurenţilor care îi reprezentau, în scopul convertirii la PCRM, alte patru formaţiuni susţin că candidaţii lor au fost reţinuţi de către organele de forţă. Aceste aspecte, în cazul în care nu vor fi remediate, pot afecta dramatic integritatea procesului electoral”, a spus expertul.

În opinia sa, după 11 mai, concurenţii electorali s-au angajat decisiv în campania electorală. „Ne bucurăm că Comisia Electorală Centrală a început să ia atitudine faţă de unii concurenţi electorali şi faţă de contestaţiile depuse, a demarat programul de instruire a funcţionarilor electorali, dar şi a emis un şir de hotărîri care conduc la corectarea campaniei electorale”, a spus Paul Strutezescu.

El a recomandat să se reacţioneze prompt şi adecvat la cazurile de corupere şi intimidare a alegătorilor, precum şi faţă de funcţionarii publici care încalcă legislaţia; disputele electorale să fie soluţionate în termene rezonabile, iar concurenţii electorali să declare mijloacele financiare utilizate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.