Reportaje

FUNDAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE CULTURĂ ŞI ARTĂ „VERONICA GARŞTEA” ORGANIZEAZĂ CONCURSUL „VOCEA DE AUR A MOLDOVEI”

07 aprilie, 2010
FUNDAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE CULTURĂ ŞI ARTĂ „VERONICA GARŞTEA” ORGANIZEAZĂ CONCURSUL „VOCEA DE AUR A MOLDOVEI”

Fundaţia Internaţională de Cultură şi Artă „Veronica Garştea” va desfăşura prima ediţie a Concursului Naţional „Vocea de Aur a Moldovei”. Scopul acestuia rezidă în identificarea şi promovarea celor mai talentaţi interpreţi, capabili să ducă faima Republicii Moldova în lume, să contribuie la dezvoltarea artei şi culturii naţionale şi internaţionale.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Fundaţiei, Veaceslav Achindinov, a apreciat drept simbolic faptul că anunţarea despre desfăşurarea concursului are loc anume pe 7 aprilie – la un an de la evenimentele din aprilie 2009.

„Moldova trebuie să devină cunoscută nu prin violenţă, ci prin talente şi o cultură înaltă”, a spus el.

Achindinov consideră că acest concurs este unic pentru CSI. La eveniment pot participa cetăţenii Moldovei cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, indiferent de locul sau ţara de trai şi indiferent dacă au sau nu studii muzicale.

Artista poporului din R.Moldova şi URSS, cavalerul Ordinului Republicii Moldova, Veronica Garştea, consideră că poporul moldovean este foarte talentat şi acest lucru trebuie demonstrat prin acţiuni concrete.

„Vom fi nespus de bucuroşi, dacă vom reuşi să găsim un interpret talentat care să ducă faima Moldovei la fel ca Maria Bieşu”, a menţionat Veronica Garştea.

Ea şi-a exprimat regretul că Ministerul Culturii, deşi a susţinut ideea desfăşurării concursului, nu a putut oferi susţinere materială pentru organizarea acestuia, iar ministrul nu a putut primi cîntăreaţa în audienţă.

Profesorul Academiei de Muzică, artistul emerit Boris Dubosarschi, a spus că acest concurs are nişte condiţii foarte dificile, deoarece participanţii vor trebui să interpreteze cîntece de ordin diferit, inclusiv operă, jazz, cîntece populare.

Preşedintele companiei cinematografice „Pro-Film Company” şi al radioului „Autoradio-Moldova”, Grigore Cuşnir, a propus să fie declarate trei locuri întîi şi a admis posibilitatea organizării sistematice a concursului.

El a spus că pentru el este o mare onoare să fie în rîndul juriului alături de o asemenea personalitate ca Veronica Garştea.

INFOTAG precizează: Concursul „Vocea de Aur a Moldovei” se va desfăşura în trei etape, pe lîngă cea de preselecţie, care se va desfăşura în perioada 17 aprilie – 30 mai. Juriul va activa în incinta Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”. Concursul se va încheia cu un gala-concert propriu care va dura trei ore Învingătorul va fi premiat cu o diplomă, statuetă de preţ şi un premiu în valoare de 100 mii lei. Cererile de participare la concurs pot fi depuse pînă pe 21 mai la adresa: MD 2043, Chişinău, str. Hristo Botev, 4. Tel. 022 56 00 52, fax 022 56 00 58. E-mail: cmneaga@mail.ru.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.