Reportaje

ASOCIAŢIA „PRO-MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ GĂGĂUZII AU AVUT DREPTUL SĂ SE EXPUNĂ ASUPRA VECTORULUI POLITICII EXTERNE A ȚĂRII

11 februarie, 2014
ASOCIAŢIA „PRO-MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ GĂGĂUZII AU AVUT DREPTUL SĂ SE EXPUNĂ ASUPRA VECTORULUI POLITICII EXTERNE A ȚĂRII

Găgăuzii au avut tot dreptul să organizeze referendumul pe data de 2 februarie 2014 și să-și expună punctul de vedere asupra vectorului politicii externe a țării. Despre aceasta au anunțat membrii Asociației Istoricilor şi Politologilor „Pro-Moldova”.

Președintele Asociației, Sergiu Nazaria, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia ”INFOTAG” că ”în contextul referendumului organizat, nu poate fi vorba despre separatism găgăuz”.

”Administrația Găgăuziei a consultat opinia cetățenilor la nivel local, iar acest lucru este necesar de realizat și la nivel republican. Noi susținem ideea organizării unui astfel de referendum și considerăm că acest lucru respectă principiul democrației și suveranității poporului. Opinia poporului trebuie consultată, în special în condițile în care conducerea țării a pierdut dreptul moral și politic de a mai reprezenta interesele acestei țări și ale acestui popor”, consideră Nazaria.

În opinia lui, în timpul actualei guvernări, un astfel de referendum la nivel național cel mai probabil nu va fi organizat.

”Însă acesta este inevitabil în tipul viitoarei guvernări. Dacă autoritățile actuale refuză organizarea unui astfel de referendum, atunci la nivel local, autoritățile locale au dreptul să organizeze astfel de consultări cu cetățenii în problema vectorului de dezvoltare a țării. Acestea vor fi referendumuri consultative. Ele nu vor avea putere legislativă, însă cu siguranță vor avea o importanță moral-politică”, afirmă Nazaria.

Președintele Asociației consideră că politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie multivectorială.

”Indiferent de rezultatele referendumului privind determinarea vectorului politicii externe a țării, Moldova trebuie să mențină relații bune atât cu estul, cât și cu vestul. În eventualitatea apropierii de UE noi nu trebuie să ne îndepărtăm de est, iar în cazul apropierii de Rusia nici într-un caz nu trebuie să pierdem relațiile cu UE. Aceasta ar trebui să fie poziția oficială a țării. Însă ceea ce face actuala guvernare, deși nu vorbește deschis despre acest lucru, înseamnă nu altceva decât ruperea relațiilor cu Rusia. Noi ne pronunțăm împotriva acestui fapt și nu împotriva aderării la UE”, a spus sursa citată.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Emil Ciobu, consideră că autoritățile nu doresc organizarea unui referendum republican pentru că se tem să afle opinia poporului.
 
”Autoritățile susțin că referendumul din Găgăuzia nu are nicio putere, deoarece aceasta este opinia a doar 4% din populația țării. În acest context am o întrebare. Dar care a fost populația Moldovei raportată la populația URSS, dacă aceasta a avut dreptul să-și proclame independența? În cazul Găgăuziei nu a fost vorba de independență, ci doar de opinia cetățenilor vizavi de vectorul politicii externe a țării”, a spus Ciobu.

Potrivit lui, premierul și speakerul nu au idee ce se întâmplă în sudul țării și ”în general, nu simt pulsul societății”.

Fostul ambasador al Moldovei în China, Victor Borșevici, consideră că găgăuzii sunt un popor cu o înaltă cultură și un simț pronunțat al demnității, precizând că acest popor trebuie respectat, iar opinia sa luată în considerație.

”Felicit găgăuzii pentru faptul că s-au folosit de dreptul lor de a-și expune punctul de vedere în cadrul referendumului”, a menționat Borșevici.

Sociologul Valentin Domentean consideră alogic faptul ca acum, când UE se confruntă cu atâtea probleme, Moldova încearcă să adere la această uniune.

”Trebuie să conștientizăm că acum nu este tocmai cel mai potrivit moment pentru a ne integra în UE. Mai mult, pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar ca autoritățile că consulte opinia cetățenilor”, a spus sociologul.

În opinia lui, afirmațiile autorităților potrivit cărora apropierea Moldovei de UE înseamnă o piață de 500 mil. de consumatori pentru producătorii moldoveni, nu reprezintă decât o iluzie.

”Adevărul este că nu produsele noastre vor ajunge în UE, dar cele din Europa vor invada piața noastră. Acest lucru inevitabil va duce la distrugerea producătorilor autohtoni, așa cum s-a întâmplat în România”, a spus Domentean.

El este convins că creditarea în exces din exterior a țării, inevitabil duce la distrugerea economiei. ”Economia se dezvoltă doar atunci când este susținută de stat”, consideră sociologul.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 11.02.2014 12:37:02 den
    Parca spune logic dar nu inteleg cum se poate demonstra juridic ca "conducerea a pierdut dreptul de a reprezenta tara"...
  2. 18.02.2014 06:33:41 Eugen
    Dar as vrea sa-i intreb: Da-i mai bine sa va aduca pe piata prostii chinezesti? De care productie Autohtona vorbesc? N-au cum Europenii sa invadeze piata caci produsele Europene sunt de calitate si nu pot invada o piata de desfacere saraca. Cateodata cred ca unii oameni sunt "imbecili" cand rostesc unele ganduri.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.