Reportaje

EXPOZIȚIA „INFOINVENT” VA PREZENTA PESTE 400 DE PROIECTE INOVATOARE

09 noiembrie, 2017
EXPOZIȚIA „INFOINVENT” VA PREZENTA PESTE 400 DE PROIECTE INOVATOARE

Peste 400 de proiecte vor fi prezentate la cea de-a XV-a ediție a expoziției de tehnologii inovatoare „INFOINVENT”, care se va desfășura la Chişinău în perioada 15-18 noiembrie.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, a spus că la expoziție vor participa circa 100 de organizații din peste 10 țări, inclusiv din Cehia, Croația, Coreea de Sud, Taiwan, Indonezia. Participanții vor prezenta diferite proiecte, de la ambalaje ecologice pentru produse lactate și sisteme pentru sterilizarea bancnotelor până la realizări din domeniul roboticii și medicinii.

Potrivit ei, în cadrul expoziției va avea loc și conferința internațională „Proprietatea intelectuală – Inovații – Calitatea vieții”, organizată cu sprijinul partenerilor europeni și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Experții invitați vor desfășura ateliere de lucru privind utilizarea fibrelor de plante, comercializarea produselor inovatoare pe piața modernă și găsirea surselor de finanțare.

„În cadrul expoziției va avea loc ceremonia de premiere a celor mai buni participanți. Autorul celui mai interesant proiect va primi titlul de „Cel mai bun inventator” și un premiu din partea Guvernului Republicii Moldova. De asemenea, vor fi acordate medalii și diplome ale AGEPI”, a spus Bolocan.

Directorul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Roman Chirca, a menționat că „progresul tehnologic schimbă întreaga comunitate mondială într-un ritm incredibil. Metodele tradiționale de producție dispar treptat în trecut – motorul pe benzină este inferior motorului electric, producția industrială și agricolă devine din ce în ce mai automatizată”.

„Prin urmare, organizarea unor astfel de expoziții este extrem de importantă pentru Moldova și pentru societatea moldovenească. Evenimentul va contribui la consolidarea cooperării dintre comunitatea de afaceri, comunitatea științifică și inventatori. În noul veac, Moldova are nevoie de o dezvoltare dinamică în domeniul tehnologiilor avansate, iar pentru aceasta este necesară trecerea de la o societate de consum la o societate a cultivatorilor de idei”, a accentuat Chirca.

Expoziția este organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală cu sprijinul Academiei de Științe a Moldovei, Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic și al Organizației Europene de Brevete (EPO). Evenimentul se va desfășura teritoriul Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 11.11.2017 12:42:38 Alena
    Dl Chirca este cel mai bun analitic si expert in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.