Reportaje

ÎN MOLDOVA SE ATESTĂ O CREŞTERE A VIOLENŢEI SEXUALE ASUPRA COPIILOR – AVOCATUL COPILULUI

20 noiembrie, 2017
ÎN MOLDOVA SE ATESTĂ O CREŞTERE A VIOLENŢEI SEXUALE ASUPRA COPIILOR – AVOCATUL COPILULUI

În Moldova se atestă o creştere a violenţei sexuale asupra copiilor în familii, căci în primele nouă luni poliţia a înregistrat 43 de astfel de cazuri, cu 12 mai mult decât în anul trecut. Informaţia a fost prezentată de Avocatul Copilului, Maia Bănărescu, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Ea a prezentat datele statistice ale Inspectoratului General al Poliţiei, potrivit cărora, în anul 2017, au fost iniţiate 908 cauze penale în care 961 copii au fost stabiliţi ca fiind victime ale infracţiunilor. În 234 de cauze penale copiii au fost victime ale infracţiunilor de gen sexual, în 43 cazuri aceştia fiind abuzaţi în familie de către tatăl biologic (7), concubin (9), rude (5) şi alte rude minori (22).

Potrivit ombudsmanului, poliţia a fost sesizată referitor la 123 cazuri de violenţă în privinţa copiilor în mediul familial (cu 29 cazuri mai puţin decât în 2016), în baza cărora au fost pornite 33 cauze penale. Întru asigurarea protecţiei drepturilor copilului, au fost înaintate 108 demersuri pentru emiterea ordonanţei de protecţie, din ele 83 pentru protecţia victimei părinte şi copil şi 25 pentru protecţia doar a victimei copil. Totodată, de la începutul anului, 471 de copii au fugit de acasă, una dintre cauze fiind abuzurile la care sunt supuşi periodic.

„Violenţa în familie este tradiţional acceptată și de cele mai multe ori are loc în „intimitatea” casei, nefiind percepută ca o încălcare a drepturilor copilului, ci mai degrabă ca o problemă personală. De exemplu, pedeapsa corporală aplicată copiilor ca metodă de disciplinare este adesea considerată un drept al părinţilor şi, din păcate, copiilor continuă să le fie teamă că, dacă vor depune plângeri că au fost supuşi violenţei, nu vor fi luaţi în serios sau profesioniştii la care s-au adresat le vor spune că nu este atât de grav cazul”, a spus Maia Bănărescu.

Ea recomandă autorităţilor să asigure instruirea necesară a tuturor specialiştilor care lucrează cu și pentru copii; să asigure resurse umane și financiare suficiente pentru agențiile de protecție a copilului; să asigure un mecanism accesibil pentru ca copiii, inclusiv copiii cu dizabilități, să poată raporta cazurile de abuz şi neglijare; să monitorizeze, să protejeze și să ia măsuri în numele copiilor aflaţi în situaţie de risc; să se interzică prin lege pedeapsa corporală în toate situaţiile; să asigure toate instituţiile de învăţământ cu psihologi.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 21.11.2017 10:24:16 Fima
    Noi trebue sa avem un program special ca sa luptam cu asa ceva in societatea noastra.
  2. 21.11.2017 02:23:34 Ion
    In buget pentru asa program nu exista resurse. Aici este buba principala.
  3. 21.11.2017 02:28:05 Mihai
    Poate dl Plahotniuc are bani pentru asa ceva, pentru programul special care sa lupta cu asa cazuri in societatea noastra?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.