Reportaje

EVALUATORI INDEPENDENȚI: DEZASTRELE PE PIAȚA IMOBILIARĂ POT FI EVITATE NUMAI PRIN INTRODUCEREA STANDARDELOR NAȚIONALE DE EVALUARE

28 iunie, 2022
EVALUATORI INDEPENDENȚI: DEZASTRELE PE PIAȚA IMOBILIARĂ POT FI EVITATE NUMAI PRIN INTRODUCEREA STANDARDELOR NAȚIONALE DE EVALUARE

Catastrofele de pe piața imobiliară pot fi evitate doar prin introducerea standardelor naționale de evaluare. O asemenea opinie a fost exprimată, marți, în cadrul unei conferințe de presă ţinute la agenția Infotag, de directorul Societăţii evaluatorilor independenți din Republica Moldova (SEI RM), Dumitru Tărăburcă.

Potrivit lui, piața imobiliară este „fundamentul dezvoltării sectorului autohton non-export al economiei, iar valoarea estimată a acesteia este fundamentul pieței de datorii a Moldovei”.

„La sfârșitul lunii mai, soldul creditelor în bănci se ridica la circa 3 miliarde de euro. Cu abordările existente ale asigurării de risc, aceasta înseamnă că imobilele sunt gajate la bănci pentru 6-7 miliarde de euro. Având în vedere faptul că piața imobiliară totală din Moldova este estimată la 25 de miliarde de euro, este evident că mai mult de un sfert a fost deja folosită drept garanție”, a spus el.

La probleme se adaugă şi „bula de prețuri care s-a format pe piață ca urmare a pandemiei”, iar „supra-reglementarea generală a pieței, corupția și schemele din umbră fac dificilă înțelegerea proceselor în curs, posibilitatea unor previziuni semnificative pentru dezvoltarea pieței imobiliare și impactul acesteia asupra dezvoltării economiei țării”.

Potrivit lui Tărăburcă, în timp ce standardele europene au fost reeditate de multe ori, în Moldova „se încearcă să demonstreze ceva cuiva, folosindu-se date indexate de la jumătatea secolului trecut și date false despre piață, care, în funcție de scopurile și obiectivele stabilite de cineva, pot să difere foarte mult în cazul unuia şi aceluiași obiect”.

„Evident, piața se va restructura. Sarcina noastră principală este să-i conferim evaluării o față europeană. Este necesar ca în viitorul apropiat piața imobiliară să se transforme dintr-o barieră într-o sursă internă de dezvoltare a țării”, a spus Tărăburcă.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 29.06.2022 10:43:40 Ana
    Dl Taraburca are dreptate!
  2. 29.06.2022 10:47:07 Fima
    Dma Selari Galina totdeauna facea buna si profunda analize despre situatia in economiea nationala.
  3. 29.06.2022 10:48:43 Grigore
    Ei sa prezinte bun tandem analistilor.
  4. 29.06.2022 10:51:16 Fima
    Este problema mare pentru stat...
  5. 29.06.2022 03:44:59 Zosim
    Chiti bani chistig acesti speciastii, cineva stie precis?
  6. 30.06.2022 05:13:11 Maria
    Ce sa facem daca la putera stau oameni care nici habar nu au cum sa fac ceva.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.