Poster financiar

PARLAMENTUL VA EXAMINA UN PROIECT DE LEGE CARE URMĂREȘTE EXCLUDEREA RISCULUI DE ÎNDATORARE EXCESIVĂ A POPULAȚIEI

04 februarie, 2020
PARLAMENTUL VA EXAMINA UN PROIECT DE LEGE CARE URMĂREȘTE EXCLUDEREA RISCULUI DE ÎNDATORARE EXCESIVĂ A POPULAȚIEI

În procedură legislativă se află un proiect de lege pentru îmbunătățirea cadrului legal care reglementează activitatea organizațiilor de creditare nebancară și care urmărește, inclusiv, excluderea riscului de îndatorare excesivă a populației. Despre aceasta s-a discutat în ajun, la întrevederea speakerului Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Parlamentului, citat de agenţia INFOTAG, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a prezentat informația pentru raportul anului 2019, inclusiv evoluția și eventualele riscuri inflaționiste și deflaționiste, situația rezervelor, a creditelor și depozitelor, cursul valutar, transparența și evoluția acționariatului băncilor comerciale, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), viziunea asupra fortificării capacităților instituției.

De asemenea, el a informat despre dialogul BNM cu FMI în lumina încheierii actualului program cu Guvernul Republicii Moldova și în perspectiva inițierii unui nou program.

La întrevedere au fost discutate şi posibilitățile de susținere a politicilor economice ale Guvernului și de încurajare a dezvoltării sectorului real.

Zinaida Greceanîi a menționat necesitatea identificării măsurilor stimulatorii pentru agenții economici, inclusiv prin creșterea capacității de accesare și asimilare a creditelor de dezvoltare.

Discuțiile despre domeniul bancar au continuat la întrevederea speakerului cu președintele Consiliului de Administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, Nadejda Cornețel, și cu directorul general executiv al Fondului, Eduard Usatîi.

Potrivit reprezentanților instituției, provocările de actualitate ale Fondului sunt „majorarea plafonului de garantare a depozitelor până la 50 mii lei începând cu 1 ianuarie 2020, lansarea garantării depozitelor persoanelor juridice și a Fondului de rezoluție bancară”. Raportul final de activitate a Fondului de garantare a depozitelor bancare urmează a fi prezentat Parlamentului în luna aprilie a anului curent.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 04.02.2020 01:23:12 Marina
    BNM face primii pasi spre preluarea companii nebancare...
  2. 13.02.2020 10:30:56 Eva
    Este de dorit ca asa legea sa fie adoptata.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.