Poster financiar

GUVERNATORUL BĂNCII NAȚIONALE A DISCUTAT CU AMBASADORUL SUA PERSPECTIVELE SEMNĂRII UNUI NOU ACORD CU FMI

23 septembrie, 2020
GUVERNATORUL BĂNCII NAȚIONALE A DISCUTAT CU AMBASADORUL SUA PERSPECTIVELE SEMNĂRII UNUI NOU ACORD CU FMI

Perspectivele semnării unui nou acord cu FMI și importanța acestuia pentru dezvoltarea economică a Moldovei au constituit subiectul discuţiei de miercuri dintre guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, și ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG cu referire la serviciul de presă al BNM, dialogul s-a axat pe evoluțiile macrofinanciare și necesitatea continuării reformelor în sectorul bancar al Republicii Moldova.

În acest sens, diplomatul american „însemnătatea menținerii independenței băncii centrale, care este un element-cheie pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova”.

Aceasta este primordială pentru siguranța și reziliența sectorului bancar, în beneficiul cetățenilor, a remarcat Dereck J. Hogan.

Guvernatorul Octavian Armașu a apreciat sprijinul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în parcursul țării spre o economie și o societate moderne. În acest context, șeful băncii centrale a menționat eforturile BNM și rezultatele obținute în consolidarea și modernizarea sectorului bancar. Octavian Armașu s-a referit la importanța angajamentelor pe care Republica Moldova urmează să și le asume în cadrul viitorului program cu FMI.

Agenţia de presă INFOTAG a informat deja că la sfârșitul lunii iulie, Misiunea FMI și autoritățile moldovenești au ajuns la un acord, la nivel de experți, cu privire la un nou program de reformă economică pe trei ani, pe care FMI îl va sprijini prin intermediul mecanismului extins de credit (ECF) și a mecanismului de finanțare extinsă (EFF).

Se presupune că, în cadrul programului respectiv, Moldova va avea acces la o finanțare în valoare de $400 mil.  (232% din cota RM în FMI, sau aproximativ $558 mil.). Acordul la nivel de experți este supus aprobării de către conducerea FMI. Se așteaptă ca Comitetul executiv al FMI să examineze raportul misiunii deja în luna septembrie.

FMI speră că noul program va ajuta Moldova „să mențină stabilitatea macroeconomică, să servească drept sprijin pentru politica autorităților în sprijinul procesului de reabilitare post-pandemică și va intensifica finanțarea externă de la alți donatori”.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 24.09.2020 11:23:12 Fima
    Pentru SUA si FMI independenta BNM - asta este sarcina principala.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.