Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT TITLURI DE STAT ÎN VALOARE DE 906 MILIOANE LEI, OFERINDU-LE INVESTITORILOR 1,58 MILIARDE LEI

18 mai, 2022
MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT TITLURI DE STAT ÎN VALOARE DE 906 MILIOANE LEI, OFERINDU-LE INVESTITORILOR 1,58 MILIARDE LEI

Ministerul Finanțelor a plasat marți la licitație titluri de stat (TS) în valoare de 906,25 milioane lei, oferindu-le investitorilor acţiuni în valoare de 1,58 miliarde lei. După cum i s-a comunicat un corespondent Infotag la Banca națională (BNM), cererea de titluri de stat din partea investitorilor s-a ridicat la 1,36 miliarde lei.

Un participant la licitație a declarat agenției că nedorinţa emitentului de acţiuni de a crește randamentul acestora, pentru a fi apropiat de nivelul inflației din țară, „a împiedicat ministerul finanțelor să plaseze pe piaţă întregul volumul al titlurilor propuse”.

„Din acest motiv, ministerul nu a reușit să atragă pe piața internă cantitatea dorită de resurse pentru necesităţile bugetului de stat și susținerea balanței de plăți”, a menționat unul dintre interlocutorii agenției.

Ministerul a oferit obligațiuni pe trei luni în valoare de numai 80 de milioane de lei, demonstrând că nu este interesat de bani pe termen scurt. Cererea investitorilor pentru acest tip de acţiuni a depășit 201 milioane lei. Ca urmare a tăierii cererilor de la investitorii cu randamente mai mari, ministerul a plasat asemenea titluri de stat pentru 118,3 milioane lei. Randamentul nominal minim al acestui titlu a fost de 15,02%, cel maxim - 15,89%, iar cel mediu - 15,89%.

Pentru o jumătate de an, ministerul a oferit titluri în valoare de 700 de milioane de lei. Cererea pentru acestea s-a ridicat la ceva mai mult de 681 milioane lei, în timp ce volumul plasamentelor a fost fixat la nivelul de 466,11 milioane lei. Randamentul nominal minim al acestui titlu a fost de 15,98%, cel maxim - 17,20%, iar cel mediu - 16,62%.

Oferta de acţiuni de stat pentru un an a fost de 800 milioane lei, în timp ce cererea a fost de 477 milioane lei. În urma licitației, au fost plasate asemenea titluri în valoare de 321,7 milioane lei. Randamentul nominal minim al unui titlu anual a fost de 17,50%, cel maxim - 18,63%, iar cel mediu - 17,83%.

Participanții profesioniști ai pieței consideră că reticența evidentă a investitorilor de a investi  resurse în titluri cu  durata de un an, la o rată de 18%, indică așteptări inflaționiste ridicate.

„Cu o inflație anuală de 27%, investitorii nu sunt mulțumiți de randamentul titlurilor de stat la un nivel de 18%. Sunt mai interesați de obligațiunile pe trei luni, a căror răscumpărare la sfârșitul lunii august le va permite să achiziționeze titluri de stat cu un randament mai mare, întrucât indicele prețurilor în trimestrul III, conform previziunii BNM, va atinge apogeul”, notează ei.

Unii brokeri nu exclud posibilitatea ca emitentul de titluri de stat să reducă drastic emisiunea de acţiuni, deoarece bugetul nu va resimţi o necesitate acută de resurse. Acest lucru se poate întâmpla în cazul împrumuturilor mari ale Republicii Moldova de la parteneri externi, pe care guvernul le poate folosi pentru nevoile bugetului în anul 2022.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.