Poster financiar

MAIB A SEMNAT UN ACORD DE ÎMPRUMUT DE 30,8 MILIOANE DE DOLARI DE LA WORLD BANK GROUP IFC. PENTRU SPRIJINIREA ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII

04 mai, 2023
MAIB A SEMNAT UN ACORD DE ÎMPRUMUT DE 30,8 MILIOANE DE DOLARI DE LA WORLD BANK GROUP IFC. PENTRU SPRIJINIREA ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII
Cea mai mare instituţie financiară din Moldova, maib, a semnat joi un acord de împrumut de 30,8 milioane de dolari cu IFC Corporation, membră a Grupului Băncii mondiale (BM), pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi a afacerilor conduse de femei. După cum a raportat de la eveniment corespondentul "INFOTAG", documentul a fost semnat de Giorgi Shagidze, preşedintele Consiliului de administraţie al maib, şi Rana Karadsheh, director regional IFC pentru Europa.

Mărimea primei tranşe a creditului este de 20 de milioane de euro.

Giorgi Shagidze a numit semnarea acordului un "eveniment important" pentru banca pe care o conduce.

"Acesta este primul astfel de instrument de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova. Este un început important al cooperării IFC cu maib şi, sper, cu Moldova", a spus bancherul, care a menţionat că în 2022 ponderea maib în creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii din republică a ajuns la 50%.

Directorul IFC Europa, Rana Karadsheh, care vizitează pentru prima dată în Moldova, a declarat că corporaţia şi-a exprimat dorinţa de a sprijini republica, a cărei economie a fost grav afectată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"PIB a scăzut cu 5,9% anul trecut, în timp ce rata anuală a inflaţiei a ajuns la 30%", a menţionat ea, adăugând că este foarte importantă sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a restabili economia Republicii Moldova.

Rana Karadsheh a subliniat că 60% din locurile de muncă din Moldova sunt asigurate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Potrivit condiţiilor de acordare a creditului, jumătate din fonduri sunt alocate pentru creditarea sectorului IMM-urilor, iar a doua parte - pentru sprijinirea afacerilor conduse de femei.

Nota "INFOTAG": Ponderea maib în finanţarea IMM-urilor în 2022 a crescut la 31,4%. Banca are aproape 30 de mii de clienţi activi din acest sector. Portofoliul de credite pentru IMM-uri al băncii a ajuns la 5,5 miliarde lei, crescând cu 46,7% faţă de 2021.

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 04.05.2023 03:32:32 Eva
    Pentru maib asta este inca pas mare pentru dezvoltare...
  2. 04.05.2023 03:35:49 Lidia
    Ce capitaliza 0 sa fie maib acum!
  3. 05.05.2023 06:19:22 Dorina
    Imi place acest prtnership intre maib si IFC. Bravo!
  4. 15.05.2023 12:22:22 Ana
    Ce inseamna ca banca are partenerii in strainetatea!

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.