Русский Română

Partide politice

RENATO USATÎI SE PLÂNGE DE ÎNCERCĂRILE AUTORITĂŢILOR „DE AL ELIMINA DIN CURSA ELECTORALĂ”

23 октября, 2014
RENATO USATÎI SE PLÂNGE DE ÎNCERCĂRILE AUTORITĂŢILOR „DE AL ELIMINA DIN CURSA ELECTORALĂ” „Autoritățile fac tot posibilul pentru a mă elimina din cursa electorală”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Renato Usatîi, care este sub №1 în lista de candidați pentru Parlament din partea partidului Patria.

 

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, candidatul a spus că dispune de înregistrări audio și video despre cum polițişti în satele Boroncea şi Popeştii Sus din raionul Drochia încearcă să „falsifice dovezi împotriva sa”.

 

„Pe înregistrare se vede cum poliţiştii la ordinul comisarului interimar de atunci al poliţiei, Marin Novac, obligă veteranii de război, pe care i-am ajutat, se semneze documente gata întocmite că le-am oferit bani în timpul campaniei electorale. Comisarului „i-a dat undă verde” pentru aceste acțiuni președintele raionului - un protejat al Partidului Liberal Democrat, Andrei Marian”, spune Usatîi, care nu are nici o îndoială că în spatele acestor acțiuni stă liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

 

Politicianul a recunoscut că a dat bani veteranilor (până la 100 mii de lei) în timpul concertelor din Drochia a Sofiei Rotaru, dar a fost până la începutul campaniei electorale.

 

„Autoritățile încearcă să oblige aceşti bătrâni de 80 de ani să spună, că s-a întâmplat acum. Sunt fabricate materiale cu scopul de a mă îndepărta de la alegeri. Nu va merge. Noi astăzi vom scrie scrisori la procuratura generală, și alte organe competente cu solicitarea de a clarifica fărădelegile poliției din Drochia”, a spus politicianul.

 

El a relatat că este nu este singurul caz de utilizare de către partidul Coaliţiei de guvernare - PLDM a resursei administrative împotriva persoanelor care au fost ajutate de Usatîi.

 

„La Briceni se observă o situație similară. Acolo locuieşte familia Nemerenco. Femeia are 15 copii. În vară, când am fost în acest oraș, am aflat despre ea și am ajutat această familie mare. Este ceva normal. Acum, această femeie este sunată de la comisariatul local de poliție și amenințată prin telefon, fiindu-i cerut să scrie o declarație că Usatîi a încercat să o mituiască. Mă adresez ofițerilor MAI, pe care îi consider normali și cinstiţi - nu comiteţi fărădelegi. După alegeri, pe 1 decembrie vor răspunde toţi cei care acționează în numele acestui Guvern, adică, vor sta după gratii”, a spus Usatîi, promiţând că va închiria închisori din Ucraina și Rusia, în cazul în care în cele locale nu sunt suficiente celule pentru politicieni corupți, birocrați și servitorii lor.

 

Candidatul în deputat numit documentele de înregistrare ale presupusei mituiri a veterani la comisariatul de poliție Drochia o încălcare a Codului Electoral.

 

„Orice acțiune de investigație a autorităților competente împotriva concurentului electoral trebuie să fie coordonate cu CEC. În cazul meu, această prevedere a fost încălcată”, a spus el.

 

„INFOTAG” precizează: CEC a confirmat faptul că, în conformitate cu punctul 5 din articolul 46 al Codului Electoral, în perioada electorală, candidații nu pot fi concediați, transferați la un alt loc de muncă sau funcție fără acordul lor, și nu poate fi urmăriţi penal, arestaţi, reținuți sau supuși unor sancțiuni administrative, fără consimțământul organului electoral care i-a întregistrat, cu excepția cazurilor de flagrant delict.