Transnistria şi Găgăuzia

BAȘCANUL GĂGĂUZIEI A DECLARAT CĂ LOCUIITORII DIN GĂGĂUZIA VOR PUTEA UTILIZA CARDURILE BANCARE DIN SISTEMUL RUS “MIR”

09 aprilie, 2024

Bașcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a declarat că locuitorii din Găgăuzia vor putea utiliza cardurile bancare din sistemul rus “MIR”. Media rusă scrie că ea a făcut această declarație după semnarea unui acord de cooperare cu directorul băncii ruse “Promsviazbank”, Petr Fradkov. Conform INFOTAG, la întâlnirea de marți de la Moscova a participat și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitriz Constantinov.

Agenția de presă rusă RBC scrie că acordul semnat “va asigura finanțare suplimentară pentru bugetari și pensionari în Găgăuzia”.

“De asemenea, acordul prevede că rudele locuitorilor din Găgăuzia care trăiesc în Rusia vor beneficia de servicii speciale suplimentare la o tarifă separată”, menționează publicația, subliniind “conturile pentru locuitorii din Găgăuzia urmează să fie deschise la distanţă”.

“În Moldova, cetățenii trăiesc în sărăcie extremă. Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Găgăuzia, am cerut ca conducerea 'Promsviazbank' să ofere ajutor umanitar Găgăuziei, adică finanțare suplimentară de la prietenii noștri care doresc să ne ajute. (…) Vrem ca până cel târziu pe 1 mai pensionarii și bugetarii din Găgăuzia să poată primi ceea ce merită. Și ei merită o viață mai bună”, a declarat Guțul pentru media rusești.
Potrivit başcanului, aproximativ 20.000 de pensionari și aproximativ 5.000 de bugetari vor beneficia de ajutor.

“Operațiunile financiare cu Rusia și ajutorul sponsorizat pentru locuitorii autonomiei sunt blocate de guvernul Moldovei. Prin intermediul sistemului “MIR”, pensionarii și bugetarii vor putea primi suplimente la pensii și salarii”, a spus Guțul.

Ea a scris pe rețelele de socializare că "accesul la infrastructura de plată rusă va permite depășirea blocadei economice instituite de Chișinău și aducerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice în autonomie".

Președintele "Promsviazbank", Petr Fradkov, a declarat că acordul semnat prevede posibilitatea efectuării plăților transfrontaliere, precum și “deschiderea unui fond cu orientare umanitară”. În acest fond, pot investi și organizații non-profit.

Sistemul bancar rusesc “MIR” este sub sancțiuni ale SUA începând cu 23 februarie 2024. Înainte de aceasta, majoritatea țărilor au renunțat la colaborarea cu acest sistem, iar după impunerea sancțiunilor, băncile partenere din alte țări au anunțat că nu vor mai lucra cu cardurile “MIR”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.10 15:20 Dina
    Cu acest card nu pot sa faci NIMIC!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.