Русский Română

Partide politice

CEC A ÎNREGISTRAT ALŢI DOI CANDIDAŢI PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

04 ноября, 2014
CEC A ÎNREGISTRAT ALŢI DOI CANDIDAŢI PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat luni partidul „Patrioţii Moldovei” (PPM) în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, PPM a devenit al 21-lea concurent înregistrat de CEC.

 

PPM a prezentat lista de candidaţi în deputaţi în număr de 55 persoane. Însă CEC a depistat încălcări la înregistrarea a patru persoane de pe listă.

 

„Paşapoartele unor candidaţi în momentul completării documentelor era expirate. Din acest motiv numele lor au fost excluse din listă”, a spus membrul CEC, Vitalie Modrîngă.

 

De asemenea, CEC a discutat în cadrul şedinţei înregistrarea activistului Oleg Brega în calitate de candidat independent. Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu, a spus că din cele 2360 de semnături în favoarea candidatului, doar mai puţin de 2000 sunt declarate valide.

 

„Printre încălcările depistate sunt indicarea greşită a datelor din paşaport, nu este indicat domiciliul, semnături identice la diferite persoane. Acest fapt ne obligă să-i refuzăm dl. Brega înregistrarea în calitate de candidat independent”, a spus el.

 

Contrar argumentelor prezentate în favoarea refuzului de înregistrare, CEC nu au putut lua o decizie. Refuzul a fost susţinut de trei membri, patru au votat „contra”, iar doi s-au abţinut. Pachetul de documente va fi examinat repetat. Seara a avut o nouă şedinţă a CEC, în urma căreia prin majoritatea voturilor Oleg Brega a fost înregistrat, devenind al 23-lea concurent la alegeri.

 

„INFOTAG” precizează: Conform Codului Electoral, pentru înregistrarea candidatului independent, acesta trebuie să prezinte cel puţin 2 mii de semnături în favoarea sa. Dacă în urma verificării s-a stabilit că nu a fost prezentat numărul necesar de voturi, sau excluderea semnăturilor invalide a dus al faptul că numărul acestora este mai mic decât limita minimă, candidatului i se refuză înregistrarea. Hotărârea corespunzătoare i se anunţă în decurs de 24 de ore din momentul adoptării.