Русский Română

Partide politice

LIDERUL MIŞCĂRII „ANTIMAFIE” A DECLARAT CĂ A DEVENIT CONSILIERUL PREŞEDINTELUI COMUNIST PENTRU A SALVA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA

04 ноября, 2014
LIDERUL MIŞCĂRII „ANTIMAFIE” A DECLARAT CĂ A DEVENIT CONSILIERUL PREŞEDINTELUI COMUNIST PENTRU A SALVA MOLDOVA ŞI ROMÂNIA Liderul Mişcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, a declarat că a devenit consilierul Preşedintelui Vladimir Voronin, pentru a „salva Moldova şi România”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, politicianul a declarat astfel luni seara în studioul TV7.

 

„Am acceptat propunerea de a lucra în calitate de consilier prezidenţial atunci, când exista pericolul semnării „Planului Kozak”, dar am plecat după ce am deconspirat „schemele mafiotice ale lui Vlad Plahotniuc şi Oleg Voronin. Am acceptat să-i fiu consilier pentru că vroiam să salvez Republica Moldova, dar şi România de intrigile ţesute de Voronin şi Tkaciuk”, a declarat Mocanu.

 

El a spus că fiind consilier din greşeală a aflat despre toate aceste „intrigi în jurul Planului Kozak”.

 

„A fost întâmplător. Eu mă aflam în instituţia prezidenţială, iar Voronin era într-o mare dilemă privind semnarea „Planului Kozak”, după ce i s-au promis 250 de milioane de dolari”, a spus Mocanu.

 

El a spus că în funcţia de consilier prezidenţial s-a comportat ca „agent secret”.

 

„Am făcut tot ce am putut atunci pentru reabilitarea relaţiei cu România şi consider că am reuşit să salvez această relaţie. Pelaţiile cu România deveniseră în perioada de preaderare a acestea la UE foarte dificile. Acest lucru fiind „meritul” conducerii de vârf de la Chişinău. Vladimir Voronin, ajutat de cel mai apropiat consilier al său de atunci, Mark Tkaciuk, trăgeau sforile din culise pentru a împiedica integrarea europeană a României. Cei doi sperau ca Republica Moldova să intre în UE. Astfel, au pornit un război necruţător de discreditare împotriva României”, a declarat Mocanu.

 

El a subliniat că participă la campania europeană deoarece are nevoie de tribuna parlamentară, pentru „a restabili dreptatea şi să-i bage la închisoare pe Vladimir Voronim, Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc”.

 

Sergiu Mocanu a fost consilier prezidenţial cu misiuni speciale în perioada 2003-2007. Anterior presa a scris că el singur a cerut să fie numit consilier prezidenţial, pentru a aplana relaţiile dintre Moldova şi România, care au fost stricate după venirea comuniştilor la putere în 2001 şi litigiului privind Mitropolia Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mocanu a făcut faţă sarcinii sale. Relaţiile Moldovei şi României s-au aplanat în 2005, când Preşedintele României, Traian Băsescu, a venit la Chişinău pentru a-l susţine pe Preşedintele Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor la alegerile din 2005. Până atunci, după refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak s-au stricat relaţiile Moldovei cu Rusia.