Русский Română

Partide politice

CEC NU DISPUNE DE DOCUMENTE PRIVIND REFUZUL DE PARTICIPARE LA ALEGERI A BAŞCANULUI MIHAIL FORMUZAL

05 ноября, 2014
CEC NU DISPUNE DE DOCUMENTE PRIVIND REFUZUL DE PARTICIPARE LA ALEGERI A BAŞCANULUI MIHAIL FORMUZAL Comisia Electorală Centrală (CEC) nu dispune de documente ce ar atesta refuzul başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, de a participa la alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că başcanul a rămas candidat în deputat pe lista blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”.

 

Secretarul de presă al CEC, Rodica Sîrbu, a explicat corespondentului „INFOTAG”, că „declaraţii de retragere din cursa electorală au fost făcute, dar nu pot fi interpretate ca o scrisoare oficială”.

 

„Conform procedurii Formuzal, sau concurentul electoral, din partea căruia candidează, trebuie să prezinte un document oficial. Doar în acest caz subiectul va fi discutat la CEC”, a spus ea.

 

În legătură cu acest fapt, Guvernul şi Cancelaria de Stat nu pot răspunde în calitate de cine başcanul intenţiona să plece sâmbătă, pe 1 noiembrie, în Ucraina, când la punctul de trecere „Mirnoe” a fost oprit de grănicerii ucraineni şi ia fost refuzată trecerea pe teritoriul statului vecin.

 

Experţi politici, opinia cărora a fost solicitată de corespondentul „INFOTAG”, de asemenea, sunt nedumeriţi, cum başcanul degrevat din funcţie a putut pleca la semnarea documentului de înfrăţire a localităţilor Vinogradovca (Ucraina) şi Congaz (Găgăuzia).

 

„Întrebarea trebuie adresată lui Formuzal, sau reprezentanţilor Guvernului, posibil ei dispun de detalii. Recunosc, nu pot explica în ce mod o persoană fizică, deoarece a degrevat din funcţie, urma să semneze un acord interstatal”, a spus pentru „INFOTAG” analistul politic Igor Boţan.

 

Conform surselor „INFOTAG”, refuzul lui Formuzal de a participa la alegeri este legat de divergenţele din blocul electoral, şi anume cu liderul social-democraţilor Victor Şelin.