Reportaje

22.06.2005 ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ CIS-EMO VA MONITORIZA ALEGERILE PRIMARULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU

22.06.2005 ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ CIS-EMO VA MONITORIZA ALEGERILE PRIMARULUI GENERAL AL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU

Chişinău, 22 iunie. (INFOTAG). Organizaţia internaţională CIS-EMO a decis deschiderea unei reprezentanţe la Chişinău, pe durata campaniei electorale a alegerilor primarului general al municipiului, pentru a monitoriza scrutinul din 10 iulie.

Alexei Cocetcov, reprezentantul organizaţiei, a precizat că 12 observatori din Ucraina, Belarus, Kazahstan, Kirghistan, şi alţi circa 30 de observatori din Moldova, dar care vor activa oficial ca reprezentanţi ai CIS-EMO, vor monitoriza procesul electoral.

CIS-EMO va efectua monitoringul la invitaţia organizaţiei neguvernamentale „Adjuta-Cives” din Moldova.

„Vom organiza seminare de perfecţionare pentru observatorii locali. Am dori să organizăm seminare şi pentru lucrătorii organelor electorale, dar acest lucru va fi posibil doar cu acordul Comisiei Electorale a Moldovei”, a spus Cocetcov.

În perioada alegerilor, observatorii CIS-EMO vor edita un buletin electoral în care vor expune rezultatele activităţii lor şi alte aspecte ce ţin de scrutinul din 10 iulie.

Andrei Luchian, preşedintele organizaţiei „Adjuta-Cives”, a spus că observatorii CIS-EMO vor urma toate procedurile legale de acreditare în Moldova. Deocamdată, aceştia nu au solicitat acreditare Ministerului Afacerilor Interne şi Integrării Europene.

„Am invitat observatorii CIS-EMO pentru ca ei să ne împărtăşească experienţa. Considerăm că avem ce învăţa de la ei, pentru că informaţiile pe care ni le comunică în cadrul seminarelor diferă în unele aspecte de cele pe care le obţinem în cadrul seminarelor organizate de OSCE. Confruntăm aceste informaţii şi facem unele concluzii. Ca rezultat, sporeşte nivelul de pregătire al observatorilor noştri”, a spus el.

Andrei Luchian şi-a exprimat speranţa că observatorii CIS-EMO nu se vor confrunta cu piedici în activitate în Moldova, iar „puterea centrală nu îi va trata ca pe o forţă distructivă din exterior”.

CIS-EMO şi „Adjuta Cives” intenţionează să monitorizeze şi alegerile în Sovietul Suprem de la Tiraspol, preconizate pentru toamna acestui an.

INFOTAG precizează: CIS-EMO a trimis o misiune de observatori şi în perioada campaniei electorale parlamentare, de la începutul anului curent. Observatorii însă, au fost reţinuţi de organele de drept ale Moldovei şi expulzaţi din ţară. Motivul oficial a fost că ei nu au urmat procedurile legale de acreditare în calitate de observatori în alegeri. Neoficial, observatorii CIS-EMO ar fi fost suspectaţi de faptul că au venit în Moldova pentru a asigura „importul de revoluţie la Chişinău din Georgia şi Ucraina”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.