Reportaje

14.07.05 ONG-URI UCRAINENE VOR DESFĂŞURA O MISIUNE CIVILĂ „UCRAINENII ÎN MOLDOVA”

14.07.05 ONG-URI UCRAINENE VOR DESFĂŞURA O MISIUNE CIVILĂ „UCRAINENII ÎN MOLDOVA”

Chişinău, 14 iulie. (INFOTAG). Organizaţiile neguvernamentale din Ucraina, membre ale grupului de lucru pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor din CSI, vor organiza o Misiune civilă cu genericul „Ucrainenii în Moldova”.

Preşedintele Asociaţiei pentru susţinerea iniţiativelor civile „Covceg” (Odesa), Igor Caminnic, a comunicat joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că „misiunea reprezintă un sondaj sociologic, care va fi desfăşurat în raionalele Bălţi, Edineţ şi Briceni, în care locuiesc cei mai mulţi etnici ucraineni”.

1,6 mii de persoane urmează să răspundă întrebărilor despre dificultăţile cu care se confruntă în Moldova. Totodată, la Cernăuţi va fi realizat un sondaj similar în problemele moldovenilor.

După ce misiunea va fi încheiată, se preconizează inaugurarea în Moldova a unui centru informaţional pentru protecţia drepturilor etnice ale ucrainenilor.

«Rezultatele studiului vor arăta problemele cele mai stringente ale ucrainenilor din Moldova şi vor face posibilă elaborarea mecanismelor de rezolvare a acestora: prin seminare, conferinţe în probleme de apărare a drepturilor asociaţiilor naţional-culturale, elaborarea de completări la legislaţia în vigoare”, a spus Caminnic.

Se planifică inaugurarea unui site pe care să fie plasat bilanţul Misiunii. Misiuni civile similare au mai fost organizate în Asia Mijlocie, în Caucaz, Belarus şi Polonia.

INFOTAG precizează: Datele ultimului recensîmînt din anul 2004 arată că în republică locuiesc 283,4 mii de ucraineni (8,4% din populaţie).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.