Reportaje

19.04.2006 FIECARE A ZECEA DEŢINUTĂ DIN COLONIA RUSCA ESTE INFECTATĂ CU HIV/SIDA

19.04.2006 FIECARE A ZECEA DEŢINUTĂ DIN COLONIA RUSCA ESTE INFECTATĂ CU HIV/SIDA

Chişinău. 19 aprilie (INFOTAG). Fiecare a zecea din cele 204 de deţinute de la colonia de femei din satul Rusca este infectată cu HIV/SIDA, se arată într-un studiu privind respectarea drepturilor deţinuţilor, lansat, miercuri, de către experţii Societăţii Internaţionale a Drepturilor Omului, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Preşedintele secţiunii moldoveneşti a Societăţii, Liubov Nemcinova, a anunţat că monitorizarea a fost realizată în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2006, şi a avut scopul de a sensibiliza opinia publică la condiţiile de detenţie ale condamnaţilor, precum şi la realizarea drepturilor lor la îngrijire şi asistenţă specială în perioada sarcinii, naşterii copilului şi la aflarea copilului alături de mamă. La sondajul care a inclus 127 de întrebări au participat 180 de femei.

Nemcinova a declarat că femeile infectate cu HIV locuiesc şi se alimentează împreună cu celelalte, chiar dacă acolo sînt femei însărcinate şi care au copii mici. Cel mai des, deţinutele suferă de gripă, anghină, maladii ginecologice. Circa 30% din femei ispăşesc pedeapsa pentru omor, 21% - pentru furturi, iar 42% au fost condamnate pentru prima dată. Aproape 50% au fost condamnate la închisoare pe termen de 5-10 ani, 25% - pe termen de 10-15 ani.

Peste o jumătate din numărul femeilor de la Rusca nu sînt căsătorite sau au divorţat, 71% au copii, 18% sînt mame cu mulţi copii. Monitorizarea a atestat că 60% din femei au studii medii sau medii incomplete, 35% - studii superioare, superioare incomplete sau studii medii de specialitate.

Condiţiile de igienă sanitară în care se întreţin condamnatele nu corespund normelor. Într-o celulă sînt deţinute cîte 60 de femei, colonia nu are o baie bună, uscătorii pentru lenjerie, canalizare. Toaleta este afară, avînd o stare foarte rea. Peste 80% din femeile chestionate au spus că după mîncare rămîn flămînde. Ele beneficiază de trei mese pe zi, în valoare de 4,75 lei, ceea ce este de 2 ori sub normă.

Raportul de monitorizare va fi prezentat Preşedintelui, Parlamentului, Guvernului, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, organismelor internaţionale.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.