Reportaje

17.05.2006 FESTIVALUL MARII BUCĂTĂRII VA ÎNTRUNI SPECIALIŞTI DE TALIE MONDIALĂ

17.05.2006 FESTIVALUL MARII BUCĂTĂRII VA ÎNTRUNI SPECIALIŞTI  DE TALIE MONDIALĂ

Chişinău, 17 mai. (INFOTAG). A III-a ediţie a Festivalului Marii Bucătării care se va desfăşura la Chişinău, în perioada 24-26 mai a.c., va întruni specialişti (bucătari, cofetari) de talie mondială din Rusia, Belarus, Ucraina şi Franţa, s-a anunţat la conferinţa de presă susţinută, miercuri, de organizatorii evenimentului - Asociaţia Artei Culinare din Moldova şi Compania „Dina Cociug”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Simion Boran, preşedintele Asociaţiei, a precizat că experţii vor instrui bucătari-şefi şi cofetari din Moldova în domeniul preparării bucatelor alese, a hit-urilor culinare din anul curent, îi vor familiariza cu tehnici culinare de maximă actualitate, vor face degustări.

“Din păcate, în ultimii 15 ani, specialiştii în domeniul alimentaţiei publice din Moldova nu prea au participat la concursuri culinare internaţionale, aşa că în multe localuri de alimentaţie publică din ţară situaţia este departe de a fi ideală. Festivalul îi va ajuta pe cei interesaţi să cunoască mai bine cum se amenajează o masă, se deservesc clienţii, se prepară bucate”, a spus Boran. Preşedintele Asociaţii Artei Culinare a precizat că taxa de participare la festival, pentru trei zile, este de $115. Se aşteaptă ca acţiunea să antreneze 120 de bucătari-şefi şi cofetari-şefi din ţară. În alte state asemenea instruiri costa 20-25 euro ora, dar organizatorii, deşi oferă un onorariu destul de mare experţilor, s-au străduit ca şi taxa de participare să fie convenabilă participanţilor.

Simion Boran a informat că, acum, în ţară activează 1950 de instituţii de alimentaţie publică, inclusiv 128 de restaurante, 368 de cafenele, 510 ospătării, 726 de baruri şi 171 bufete. Acestea oferă 103 mii locuri, faţă de necesarul de peste 150 mii. Astfel, se impune înfiinţarea a încă cca 800 de întreprinderi de alimentaţie publică, cu cîte 60 de locuri. Sperăm ca în 2010, la o mie de persoane să revină 40 de locuri, cu 12 mai mult decît acum, a estimat Boran.

În prezent, Asociaţia lucrează la promovarea culinarilor autohtoni în ţară şi peste hotare, are în plan organizarea unor concursuri în domeniul artei culinare pentru experţi şi pentru începători, dar şi participarea la concursuri mondiale în domeniu.

INFOTAG precizează: Asociaţia Artei Culinare din Moldova a fost înfiinţată în anul 2005 şi are, acum, peste 40 de membri.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.