Reportaje

25.10.2006 EX-PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ISTORICILOR DIN MOLDOVA A DEVENIT LIDER AL MIŞCĂRII „ACŢIUNEA EUROPEANĂ”

25.10.2006 EX-PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ISTORICILOR DIN MOLDOVA A DEVENIT LIDER AL MIŞCĂRII „ACŢIUNEA EUROPEANĂ”

Chişinău, 25 octombrie. (INFOTAG). Anatol Petrenco, ex-preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, profesor universitar, doctor habilitat, a fost ales în calitate de lider al organizaţiei social-politice Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE), prin votul unanim al participanţilor la congresul de constituire a formaţiunii, care a avut loc la 22 octombrie 2006.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Petrenco a anunţat vicepreşedinţii mişcării - Vitalie Sochircă, doctor în geografie, conferenţiar universitar, şi Boris Cioban, specialist în domeniul energeticii. Secretar General al MAE a devenit Mariana Ţăranu, doctor în ştiinţe istorice. În calitate de membru de onoare al Mişcării a fost desemnat scriitorul basarabean Paul Goma, stabilit la Paris.

Congresul care a întrunit peste 800 de delegaţi din toate raioanele ţării, inclusiv din Transnistria şi UTA Găgăuzia, a aprobat statutul şi programul politic la mişcării, a desemnat delegaţii Curţii de Onoare a MAE şi Comisia centrală de cenzori.

Anatol Petrenco a declarat că, acum, principalul obiectiv al MAE este înregistrarea la Ministerul Justiţiei. „După ce vom fi înregistraţi ne vom gîndi la acţiunile noastre ulterioare, inclusiv participarea la alegerile locale din 2007. Noi avem un program de activităţi foarte complex care va apropia cu paşi rapizi R.Moldova de Uniunea Europeană”, a precizat el.

Liderul Mişcării „Acţiunea Europeană” a mai informat că scopul principal al formaţiunii sale este integrarea ţării în Uniunea Europeană. „Unirea cu România este imposibilă la momentul de faţă, din motiv că nu avem un număr suficient de deputaţi care să voteze pentru aceasta. În schimb, unirea cu UE este reală, dar dacă politica statului în această direcţie va fi aceeaşi, am putea rata şi acest tren”, a apreciat Petrenco.

INFOTAG precizează: MAE s-a lansat pe arena politică a Moldovei în toamna anului 2005, dar s-a constituit oficial abia în toamna curentă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.