Reportaje

26.10.2006 AVOCAŢII SPUN CĂ DOSARUL INTENTAT LUI EDUARD MUŞUC NU EXPLICĂ MOTIVUL PENTRU CARE EL A FOST ARESTAT

26.10.2006 AVOCAŢII SPUN CĂ DOSARUL INTENTAT LUI EDUARD MUŞUC NU EXPLICĂ MOTIVUL PENTRU CARE EL A FOST ARESTAT

Chişinău, 26 octombrie. (INFOTAG). Alexandru Tănase şi Ghenadie Tatar, avocaţii lui Eduard Muşuc, vicepreşedintele Partidului Social Democrat din Moldova, susţin că dosarul penal care i-a fost intentat lui Muşuc nu explică în mod tranşant motivul pentru care el a fost arestat, la finele lunii septembrie 2006.

Alexandru Tănase a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că avocaţii au avut ocazia să citească dosarul abia vinerea trecută, după ce Eduard Muşuc a fost transferat în izolatorul nr. 13 din camera de detenţie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. „L-am citit şi recitit dar tot nu am înţeles care sînt învinuirile aduse lui Muşuc. Din dosare reiese că compania „Megadat” (condusă anterior de Muşuc – nota I.) a achiziţionat un imobil de la o bancă la preţul stabilit de aceasta. Nici unul din documentele cu privire la tranzacţie nu a fost contestat vreodată. Astfel, nu există motiv nici măcar pentru un dosar civil, nemaivorbind de unul penal”, a opinat Tănase.

El a precizat că familia lui Eduard Muşuc nu a reuşit să adune cauţiunea de 2 mln. lei (cca $150 mii), stabilită de Curtea de Apel, iar deciziile Curţii de Apel şi nici valoarea cauţiunii nu pot fi contestate. „Totuşi este cert că 2 mln. lei sînt doar un pretext pentru a-l ţine pe Muşuc în arest. De altfel, este prima dată cînd în Moldova este stabilită o asemenea sumă. Ea este cu atît mai exagerată cu cît tot bugetul justiţiei pentru anul 2005 a fost de 30 mln. lei (cca $2,2 mln.)”, a declarat avocatul.

Tănase a informat că judecătorul care a stabilit valoarea cauţiunii este cercetat penal într-un dosar al Procuraturii Generale şi că acelaşi judecător a stabilit o cauţiune de numai 80 mii lei ($6 mii) în cazul unei persoane învinuite de trafic de fiinţe umane, care avea 33 de dosare penale. „În asemenea situaţie este clar că un asemenea judecător nu poate fi corect”, a conchis Alexandru Tănase.

Avocatul a mai anunţat că, acum, se încheie elaborarea plîngerii împotriva Republicii Moldova, pe care Eduard Muşuc o va depune la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.