Reportaje

26.10.2006 ASOCIAŢIA ARTEI CULINARE DIN MOLDOVA A ADERAT LA FEDERAŢIA MONDIALĂ DE PROFIL

26.10.2006 ASOCIAŢIA ARTEI CULINARE DIN MOLDOVA A ADERAT LA FEDERAŢIA MONDIALĂ DE PROFIL

Chişinău, 26 octombrie. (INFOTAG). Asociaţia Artei Culinare din R. Moldova a devenit membră a Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor Culinare (FMAC), înfiinţată în anul 1928 şi care reuneşte 94 de state.

Joi, 26 octombrie, membrii Asociaţiei au susţinut o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, în care Simion Boran, preşedintele Asociaţiei, a spus că acest lucru a fost posibil datorită recomandărilor organizaţiilor de profil din Ucraina, Rusia, Azerbaidjan şi România. „În anul curent, în premieră, am organizat în Moldova un concurs internaţional „Arta culinară – tradiţie de secole”, la care au participat culinari din statele care ulterior ne-au propus la federaţia mondială. Ei au fost impresionaţi de bucatele noastre, dar şi de bucătarii noştri care sînt cu adevărat talentaţi”, a spus Boran.

Din 50 de bucătari care au solicitat participarea la concurs doar 24 au trecut de etapa de preselecţie. „În toată lumea, se cer taxe de participare la concursuri similare, pe cînd noi am decis să suscităm interesul bucătarilor şi cofetarilor pentru asemenea evenimente şi să le oferim cîte 250 ($19) şi 200 ($16) de lei, pentru ca ei să-şi cumpere alimentele. Cîştigătorii au primit medalii de aur şi 3 mii lei ($240), argint şi 2 mii lei ($160) şi bronz şi 1,2 mii lei ($90)”, a precizat Simion Bioran.

Calitatea de membru la FMAC deschide în faţa bucătarilor din Moldova porţile spre arena internaţională a bucătăriei alese. Asociaţia a primit invitaţii de la organizatorii Cupei mondiale în domeniul culinăriei care va avea loc în luna noiembrie, la Luxemburg, şi va întruni peste 40 mii de specialişti din 94 de state. Moldova va prezenta bucate tradiţionale, dar şi o surpriză din ciocolată inspirată din zona Purcari.

Mihail Cociug, preşedintele comitetului organizatoric al Asociaţiei, a spus că Moldova are un potenţial extraordinar în domeniul bucătăriei naţionale. „Omul petrece la masă 10% din viaţă, dar nu întotdeauna un restaurant scump înseamnă şi calitate pe măsură. În Moldova trebuie să lucrăm mai mult la dotarea tehnică, design, imagine şi atunci vom fi fără egal”, a precizat Cociug.

El a declarat că la Chişinău cca 2,5 mii persoane frecventează în mod regulat restaurantele. „Dacă vom lucra mai mult, vom avea şanse să cucerim nu doar consumatorul intern, ci şi pe cei externi, care nu odată s-au arătat surprinşi de tradiţia culinară naţională”, a mai spus specialistul.

INFOTAG precizează: În Moldova sînt 129 de restaurante, din care 69 la Chişinău. Costul mediu al unei mese este de 22 euro.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.