Reportaje

30.10.2006 ORGANIZAŢIA „CARITAS MOLDOVA” A LANSAT O CAMPANIE DE INFORMARE PENTRU PREVENIREA TUBERCULOZEI

30.10.2006 ORGANIZAŢIA „CARITAS MOLDOVA” A LANSAT O CAMPANIE DE INFORMARE PENTRU PREVENIREA TUBERCULOZEI

Chişinău, 30 octombrie. (INFOTAG). Organizaţia religioasă „Caritas Moldova” a lansat la Chişinău campania de informare „Conştientizează, Beneficiază, Transmite” (CBT) care are scopul de a preveni tuberculoza, în special în rîndul tinerilor din ultimii ani de liceu.

Organizatorii acţiunii au susţinut, luni, 30 octombrie, o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, în care Otilia Sîrbu, director „Caritas Moldova”, a precizat că activităţile de informare vor viza tinerii cu vîrste cuprinse între 15 şi 19 ani, înmatriculaţi în cele 152 instituţii de învăţământ preuniversitar din mun. Chişinău. „Campania este o reacţie la numărul de tineri tot mai mare care suferă de tuberculoză atît în Moldova, cît şi în Chişinău. Aceasta se întîmplă, în mare parte, din cauza lipsei de informare şi a educaţiei corespunzătoare”, susţine Sîrbu.

Rodica Ivtodi, coordonatorul campaniei, a spus că persoanele infectate cu acest virus şi care nu se adresează la timp medicului pot deceda în mai puţin de 2 ani. „15 voluntari, studenţi la Colegiul de medicină din capitală, vor susţine lecţii tematice încadrate în programul de studii al elevilor, despre metodele de profilaxie a bolii. Tinerii mai receptivi vor fi recrutaţi ca voluntari în lupta împotriva tuberculozei, iar 16 dintre ei, selectaţi prin concurs, vor beneficia de instruire în cadrul unor ateliere de producţie audio-video, organizate de Agenţia Media „Impact” din Chişinuă”, a informat Ivtodi.

Participanţii la laboratoare vor putea crea propriul spot video pe tema combaterii tuberculozei.

Victor Savin, doctor în medicină, şeful Direcţiei Sănătate a Primăriei de Chişinău, a spus că, în nouă luni ale anului 2006, au fost înregistrate 26 de cazuri noi de îmbolnăvire de tuberculoză, cu 11 mai multe decît în perioada similară a anului 2005. În anul trecut, 178 de persoane au decedat în ţară din cauza TBC, în 2004 - 127, 2003 – 112. Numărul celor infectaţi creşte an de an, ca urmare a scăderii imunităţii, dar şi a lipsei unei informări adecvate. De multe ori, persoanele infectate se adresează prea tîrziu medicului. Doar în anul curent, au existat 30 de cazuri în care persoane infectate cu TBC au murit în decurs de 24 de ore, după ce au solicitat prea tîrziu asistenţă medicală, a spus specialistul.

INFOTAG precizează: În lume, anual se atestă 8 mln. cazuri noi de tuberculoză, din care 3 mln. soldate cu deces. Un bolnav netratat de tuberculoză poate infecta 10-15 persoane, anual.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.