Reportaje

08.11.2006 ORGANIZAŢIA „SALVGARDARE” DEZAPROBĂ REFORMA GOSPODĂRIEI COMUNAL-LOCATIVE

08.11.2006 ORGANIZAŢIA „SALVGARDARE” DEZAPROBĂ REFORMA GOSPODĂRIEI COMUNAL-LOCATIVE

Chişinău, 8 noiembrie, (INFOTAG). Organizaţia obştească pentru apărarea drepturilor omului „Salvgardare” se pronunţă împotriva reformei gospodăriei comunal-locative, prin care responsabilitatea pentru întreţinerea fondului locativ va fi atribuită locatarilor, şi nu statului.

Preşedintele organizaţiei, Maia Laguta, a declarat, miercuri, 8 noiembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că statul transmite la balanţa asociaţiilor proprietarilor de apartamente blocuri de locuit în care nu s-au făcut reparaţii capitale, iar reţelele din interiorul blocurilor trebuie înlocuite. „Cetăţenii trebuie să plătească costurile de reconstrucţie a sistemelor de alimentare cu apă şi cu energie termică. Deseori, indicaţiile contoarelor din interiorul blocurilor diferă de cele ale contoarelor din apartamente. Locatarilor li se atribuie restanţe inexistente, ei fiind ameninţaţi că vor fi debranşaţi de la reţele. Ca să-şi dovedească nevinovăţia, oamenii au de plătit expertiza”, a spus Laguta.

Liderul „Salvgardare” a opinat că locatarii ar trebui să formeze comitete de bloc şi să nu accepte la balanţă casele aflate într-o stare delăsată; că trebuie rezolvată problema neplătitorilor pentru serviciile comunale, cînd toţi locatarii au de suferit din cauza cîtorva datornici; că „Apă-Canal” sau “Union Fenosa” ameninţă să dea în judecată asociaţiile de locatari, pentru datoriile mari, în timp ce doar neplătotorii trebuie sancţionaţi; că cetăţenilor rareori li se face dreptate în judecată, dar ei preferă să tacă “pentru că instanţele judecătoreşti cel mai frecvent apără interesele companiilor de stat”.

La aceeaşi conferinţă de presă au participat membrii organizaţiei depunătorilor înşelaţi ai „Intercapital” SA şi ai băncii „Gineea”, care au afirmat că, în 9 ani, nu au reuşit să-şi recupereze banii. „Intercapital” le datorează depunătorilor în total peste 20 mln. lei, din care doar 5,5 mln. au fost recuperaţi, iar „Ginea” are restanţe faţă de cetăţeni de peste 12 mln. lei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.