Reportaje

09.11.2006 PRIMUL ATAC DE RAIDER ÎN MOLDOVA

09.11.2006 PRIMUL ATAC DE RAIDER ÎN MOLDOVA

Chişinău, 9 noiembrie, (INFOTAG). În R.Moldova a fost înregistrat primul atac de raider de tip clasic – acaparare ilegală a întreprinderii de stat „Bugeac Gaz” SA cu scop de însuşire, a declarat, joi, 9 noiembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, David Brodski, conducătorul companiei de avocaţi „Brodsky Looper Red & Partners”, care reprezintă interesele companiei americane „Virtek”.

Potrivit spuselor sale, în noiembrie 2005, „Bugeac Gaz” a fost exclusă din programul de privatizare, fiind anunţat un concurs de transmitere a acţiunilor statului (82% din acţiuni în valoare de 6,9 mln. lei) în administrare de trust. Concursul a fost cîştigat de compania „Liutinos”, care asamblează mobilă, cultivă şi comercializează plante. Firma are un capital social minim şi nu are la balanţă nici un bun.

Brodski a precizat că condiţiile de transmitere a întreprinderii de stat în trust sînt foarte dubioase - 85% din beneficiul întreprinderii în schimbul cerinţei de a asigura vînzarea a 15 mii t de gaz lichefiat, ceea ce depăşeşte limitele rezonabilului în practica republicană şi cea mondială, unde pentru administrare se oferă cel mult 10%. La o săptămînă de la instituirea noii administrări, vînzările de gaze la „Bugeac Gaz” s-au redus de 5 ori, iar la o lună şi jumătate întreprinderea şi-a suspendat activitatea, angajaţii fiind trimişi în concedii forţate. Potrivit deciziei Curţii de Apel Economice, de la „Bugeac Gaz” urmează să fie încasaţi $737 mii în beneficiul creditorilor.

“Conducerea „Bugeac Gaz” însă, refuză să execute decizia judecăţii, nu îi lasă pe reprezentanţii organelor de drept, executorii judecătoreşti şi pe noul administrator provizoriu, desemnat de instanţă, să intre pe teritoriul întreprinderii. Apelurile noastre către instanţele ierarhic superioare rămîn fără răspuns”, a spus avocatul.

Sergiu Ciorba, reprezentant al companiei americane „Virtek”, a spus că principalul lor scop este recuperarea datoriilor, dar nici comercializarea proprietăţilor nu va fi în măsură să acopere pierderile celor 6 creditori ale „Bugeac Gaz” , inclusiv Banca Socială. Ciorba a opinat că mai oportună ar fi decizia de reluare a activităţii întreprinderii pentru ca aceasta, în 5 ani, să-şi poată achita datoriile. “Pentru aceasta sîntem dispuşi să facem investiţii suplimentare în „Bugeac Gaz”, a spus el.

INFOTAG precizează: Compania „Virtek” livrează produse petroliere în ţările din regiunea balcanică, CSI şi Europa de Vest, şi are o cifră de afaceri anuală de circa $80 mln. În ultimii ani, compania a colaborat cu „Bugeac Gaz”, fiind principalul furnizor de gaz lichefiat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.