Reportaje

10.11.2006 UNIUNEA CONDUCĂTORILOR AUTO DIN R.MOLDOVA A ADERAT LA ASOCIAŢIA EUROPEANĂ A ŞCOLILOR AUTO

10.11.2006 UNIUNEA CONDUCĂTORILOR AUTO DIN R.MOLDOVA A ADERAT LA ASOCIAŢIA EUROPEANĂ A ŞCOLILOR AUTO

Chişinău, 10 noiembrie, (INFOTAG). Uniunea Conducătorilor Auto din R.Moldova a fost acceptată în Asocaţia Europeană a Şcolilor Auto (EFA), a anunţat, vineri, 10 noiembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, preşedintele Uniunii, Vladimir Balla.

El a precizat că la recentul congres de la Sofia (Bulgaria), reprezentanţi din 23 de ţări din cei 24 de membri ai EFA au votat pentru acceptarea Republicii Moldova, împotrivă pronunţîndu-se doar reprezentantul Danemarcei, care şi-a argumentat dezacordul prin faptul că Moldova încă nu face parte din Uniunea Europeană. Totuşi, prin statutul EFA, calitatea de membru al Asociaţiei poate fi atribuită tuturor ţărilor din Europa. La forum, R.Moldova a beneficiat de o asistenţă şi o susţinere specială din partea Bulgariei, printre ai cărei reprezentanţi au fost şi factori guvernamentali.

Datorită calităţii de membru al EFA, conducătorii auto vor beneficia de protecţie şi sprijin suplimentar în faţa autorităţilor europene, iar procesele de instruire a şoferilor vor putea fi corelate şi adaptate la standardele europene. „Avem ce învăţa de la Europa, chiar şi sub aspectul accidentelor la trafic. UE intenţionează să reducă cu 80% rata accidentelor de circulaţie, pe cînd în Moldova aceasta deocamdată creşte. În viitor, sperăm să obţinem şi asistenţă financiară de la EFA”, a spus Balla.

Iurie Untilov, şef de direcţie la Poliţia Rutieră, a anunţat că pe parcursul a 9 luni ale anului 2005, au fost înregistrate 1,22 mii de accidente de circulaţie, pe cînd în aceeaşi perioadă a anului 2006 – 1,33 mii. A crescut şi numărul accidentelor comise de şoferi cu o vechime de conducere de sub un an, pînă la 293, din care 42 au decedat (în septembrie 2005 – 256 şi 62, respectiv). O treime din încălcările regulilor de circulaţie cu depăşirea vitezei revin capitalei (163), iar în raioane sînt mai frecvente cazurile de conducere a autovehiculelor în stare de ebrietate (161 comparativ cu 59, la Chişinău).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.