Reportaje

20.12.2006 GUVERNUL ARE TREI LUNI PENTRU A EVITA CONDAMNAREA LA CEDO ÎNTR-UN DOSAR DE PESTE 2 MLN. EURO

20.12.2006 GUVERNUL ARE TREI LUNI PENTRU A EVITA CONDAMNAREA LA CEDO ÎNTR-UN DOSAR DE PESTE 2 MLN. EURO

Chişinău, 20 decembrie. (INFOTAG). Guvernul Republicii Moldova are la dispoziţie trei luni, începînd cu 19 decembrie 2006, pentru a evita condamnarea sa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe un dosar care ar putea să coste statul peste 2 mln. euro, s-a declarat într-o conferinţă de presă, susţinută de avocatul Vladislav Gribincea şi clientul său Corneliu Ţurcan, directorul SRL „Oferta Plus”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Gribincea a spus că la 19 decembrie 2006, CEDO a pronunţat o hotărâre în cauza „Oferta Plus „SRL împotriva Moldovei”, în care a constat că Guvernul ţării a întreprins mai multe acţiuni abuzive, inclusiv prin intermediul justiţiei autohtone, împotriva companiei în cauză şi a directorului ei.

„În anul 1997 „Oferta Plus” a livrat energie în Moldova în sumă de peste $33 mln. O parte din energie a fost consumată de către instituţiile bugetare. Datoriile pentru energia electrică creşteau şi, pentru a stinge o parte din acestea, la 27 martie 1998, Ministerul Finanţelor a eliberat o obligaţiune trezorerială nominativă prin care s-a angajat să plătească reclamantului pînă la 20 mln. lei (pe atunci, echivalentul al $4,2 mln.) conform actelor de verificare eliberate de Întreprinderea de Stat „Moldtranselectro”, pînă la 10 iulie 1998”, a spus Gribincea.

În martie 1998, datoriile instituţiilor bugetare pentru energia electrică depăşeau 27 mln. lei, iar pînă la 10 iulie 1998, MF nu a plătit costul energiei consumate de instituţiile bugetare, pe motiv că „Moldtranselectro” nu a prezentat actele de verificare.

„Reclamantul a solicitat instanţelor judecătoreşti să oblige MF să-i plătească 20 mln. lei pentru energia consumată de către instituţiile publice şi instanţa de judecată i-a dat cîştig de cauză. Timp de 3 ani şi 8 luni, nu s-a întreprins nimic pentru executarea hotărîrii, abia în decembrie 2003 a fost încheiat un acord între reclamant şi MF prin care suma dată trebuia achitată pînă în octombrie 2004, cîte 2 mln. lei lunar”, a precizat avocatul.

El a menţionat că, în jumătate de an, „Oferta Plus” a primit doar 5 mln. lei, iar în aprilie 2004 a depus o cerere la CEDO împotriva Guvernului, propunînd negocieri amiabile. În iunie, 2004 MF a solicitat Procuraturii Generale să se expună pe marginea temeiniciei plăţilor efectuate către reclamant, iar în august Corneliu Ţurcan a fost arestat pe motiv că ar fi sustras de la stat 5 mln. lei şi ar încercat să sustragă alţi 15 mln. lei. El a fost ţinut în arest pînă în noiembrie 2006.

CEDO a acordat părţilor implicate în proces un termen de 3 luni în care acestea urmează să ajungă la consens, fără ca CEDO să ia o decizie materială în acest sens.

Corneliu Ţurcan s-a arătat dispus să analizeze propunerile Guvernului. „Noi însă nu vom face nici o propunere or, ultima dată cînd am făcut, am fost arestat fără motiv şi mi-au fost violate grav mai multe drepturi, inclusiv cel la apărare”, a explicat directorul „Oferta Plus”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.