Reportaje

01.02.2007 EXPERŢI INTERNAŢIONALI CONSIDERĂ CĂ VECINĂTATEA MOLDOVEI CU UE AR PUTEA FAVORIZA CONTRABANDA

01.02.2007 EXPERŢI INTERNAŢIONALI CONSIDERĂ CĂ VECINĂTATEA MOLDOVEI CU UE AR PUTEA FAVORIZA CONTRABANDA

Chişinău, 1 februarie. (INFOTAG). Vecinătatea Moldovei cu Uniunea Europeană ar putea favoriza dezvoltarea contrabandei, a traficului de droguri şi tranzitului ilegal, au estimat experţi internaţionali, într-o conferinţă de presă, susţinută cu ocazia încheierii conferinţei internaţionale „Managementul integrat al frontierei: facilitarea comerţului şi sporirea securităţii”, care s-a desfăşurat la Chişinău, în perioada 30-31 ianuarie. Potrivit Agenţiei INFOTAG, Bruce George, parlamentar britanic, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale Business şi Parlament (IABP), a spus că fiind vecină cu UE, Moldova va prezenta un interes mai mare pentru grupările criminale şi „există posibilitatea ca în 2007, prin frontiera de est a ţării să crească simţitor contrabanda, cu intenţia ca ulterior aceasta să fie trecută prin frontiera cu România şi să ajungă în UE, în condiţiile în care frontiera moldo-română nu este la fel de sigură. Expertul a afirmat că grupările criminale interesate nu provin din alte ţări, ci sînt de pe loc şi că este necesară securizarea hotarelor Moldovei, în special, în zona estică a ţării.

Anatol Donciu, şef de direcţie la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, a informat că cele mai frecvente infracţiuni la hotar sînt contrabanda şi neachitarea taxelor vamale. În anul 2007, a fost prevenită cea mai mare tentativă de contrabandă cu valută străină ($1,7 mln.). Banii au fost ridicaţi, iar autorii pedepsiţi, a spus Donciu, care însă, nu a putut oferi o statistică a infracţiunilor la frontieră pentru anul trecut.

Conferinţa „Managementul integrat al frontierei: facilitarea comerţului şi sporirea securităţii” a avut scopul de a discuta la cel mai înalt nivel aspectele poziţiei Moldovei la frontiera cu UE. La forum au participat în total 33 raportori – reprezentanţi ai structurilor de stat, organizaţiilor internaţionale (OSCE, BM,OIM, EUBAM), diplomaţi, lideri politici, analişti independenţi, experţi în materie de la companii internaţionale.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.